Cine este papa Francisc?
Pe numele său de familie Jorge Mario Bergoglio, actualul papă s-a născut la 17 decembrie 1936, în Buenos Aires (Argentina), într-o familie de emigranți italieni cu cinci copii. A devenit novice în ordinul iezuit la 11 martie 1958. A studiat științele umaniste în Chile, apoi filozofia și teologia în capitala argentiniană. O importantă influență în gândirea sa teologică și pastorală a primit de la teologul argentinian Lucio Gera, care i-a insuflat convingerea că Biserica trebuie să stea de partea săracilor și să promoveze drepturile și participarea lor în Biserică și în societate.
La 13 decembrie 1969 a fost hirotonit preot. Avea vârsta de 33 de ani. A condus provincia argentiniană a ordinului iezuit între anii 1973 și 1979, fiind în acest timp maestru de novici și profesor de teologie. Din 1980 până în 1986 a fost rector al Facultății de Teologie "San Miguel" din Buenos Aires.
La 20 mai 1992, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Jorge Mario Bergoglio episcop auxiliar de Buenos Aires, primind consacrarea episcopală la 27 iunie în același an. La 3 iunie 1997 a devenit episcop coadiutor, iar un an mai târziu, la 27 februarie 1998, arhiepiscop de Buenos Aires. În această calitate, el s-a dedicat pastorației celor săraci, fiind cunoscut pentru stilul său de viață modest și pentru susținerea celor săraci.
La 21 februarie 2001 este ales în colegiul cardinalilor. În această demnitate, el devine succesiv membru al Congregației pentru Cler, al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și al Comisiei Papale pentru America Latină.
După retragerea papei Benedict al XVI-lea de la conducerea Bisericii, la 28 februarie 2013, cardinalul Jorge Mario Bergoglio este ales papă la 13 martie 2013 și devine astfel al 265-lea urmaș al sfântului Petru.
Alegerea lui marchează o triplă premieră. Papa Francisc este primul papă din istoria Bisericii cu acest nume. Această preferință are ca explicație dorința lui de a-și inspira activitatea pontificală din stilul de viață al sfântului Francisc din Assisi. Totodată, în alegerea acestui nume a contat și ceea ce i-a spus, imediat după conclav, unul dintre cardinali: "Nu uita de săraci!" Apoi, el este primul papă care provine din ordinul iezuit. În sfârșit, el este primul papă după Grigore al III-lea (731-741) care nu-și are originea în Europa.
În motoul noului suveran pontif se citesc cuvintele "Miserando atque eligendo", ceea ce înseamnă: "Îndurându-se și alegând", cu referire la relatarea evanghelică a alegerii apostolului Matei. Pe stema papală se poate vedea emblema ordinului iezuit. În centru apare un soare care are în interiorul lui monograma lui Isus cu literele IHS (Iesus Hominum Salvator, adică "Isus, Mântuitorul Omenirii"). Deasupra literei H apare o cruce, iar în partea inferioară a soarelui se văd trei cuie de culoare neagră, amintind de crucea lui Isus.
O analiză sumară a celor șase ani de pontificat încheiați la 13 martie 2019 scoate în evidență roadele bogate ale pontificatului papei Francisc. Documente importante, precum Evangelii gaudium (2013), Laudato si' (2015) și Amoris laetitia (2016), ilustrează gândirea teologică și viziunea pastorală a Sfântului Părinte, care, în predicile și discursurile sale, propune imaginea unui Dumnezeu a cărui notă distinctivă față de oameni este milostivirea. Prin simplitatea cuvintelor, afecțiunea gesturilor și aproprierea față de oameni, papa Francisc vrea să fie un apostol al acestei milostiviri divine.
De la alegerea sa, el a făcut 28 de călătorii apostolice, pe toate continentele. El vizitează România în perioada 31 mai - 2 iunie, fiind al doilea papă prezent pe teritoriul țării noastre.
Pr. Cristian Diac