- În apararea sanatatii - |
Pericolul meselor copioase
Luna viitoare sărbătorim Paștele. Ocazie pentru pregătirea unor mese festive, pentru întâlniri cu prieteni și rude. Pentru unii, aceste mese festive urmează unei perioade de post alimentar, mai mult sau mai puțin intens. Mesele copioase conduc la probleme serioase de sănătate, cu mult mai grave la cei care au postit. De fiecare dată după perioade lungi de post sau diferite diete ori regimuri alimentare, revenirea la alimentația normală se face treptat, deoarece tubul digestiv a fost detoxifiat și necesită pregătire pentru a putea face față din nou alimentației obișnuite. Pentru persoanele care au boli cronice, precum afecțiuni cardiace sau valori mari ale colesterolului în sânge, mesele copioase constituie, de asemenea, un risc mai mare. Iată de ce trebuie să avem grijă cât și cum și când mâncăm, deoarece pericolele pentru sănătate nu sunt puține în aceste ocazii, cu efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Organul care dă startul alimentației este creierul - prin senzația de foame, apărută după ce organismul a consumat energiile de la masa anterioară - și tot creierul este cel care dă semnale că e cazul să ne oprim din mâncat - prin senzația de sațietate. Sațietatea nu este senzația de stomac plin, la aceasta ajungându-se de fapt după depășirea sațietății. Creierul ne spune că trebuie să ne oprim înainte de a ne simți încărcați. Depinde doar de noi dacă luăm sau nu în seamă semnalele pe care ni le trimite. Iar "nebăgarea în seamă" apare de obicei în zilele de sărbătoare, când meniul bogat și variat și vizitele numeroase ne fac să ajungem la "preaplin".
Supraîncărcarea stomacului este principalul rezultat imediat al meselor copioase, care declanșează o cascadă de neplăceri. Mesele copioase nu lasă timp stomacului să digere alimentele și să le elimine spre restul tubului digestiv. Rezultatul este mărirea în volum a acestuia, ceea ce va conduce la trecerea acidului din stomac spre esofag (porțiunea de tub digestiv de deasupra stomacului), cu apariția unor dureri serioase de tip "arsură". Stomacul prea plin angajează o cantitate mai mare de sânge, astfel că sângele care ar trebui să alimenteze alte organe ajunge la stomac. Există, astfel, un risc mai mare de infarct, deoarece inima nu mai este irigată cu destul sânge. În același timp, supradistensia stomacului după mese copioase împinge în sus diafragmul (mușchiul care separă toracele de abdomen), împiedicând inima să bată normal. De asemenea, prin ridicarea diafragmului este jenată respirația normală, deoarece plămânii nu mai au loc destul pentru expansiune.
Soluția este, desigur, prevenirea, iar aceasta stă în puterea noastră. Să încercăm să mâncăm câte puțin, să alegem doar felurile care știm că ne plac și să facem pauză între înghițituri. Spiritul sărbătorilor nu stă doar în mâncare multă, ci mai degrabă în a mânca mai puțin și a socializa mai mult. Dat fiind că sărbătorile sunt și ocazii de revedere cu oameni pe care nu i-am întâlnit de mult, să stăm mai mult la povești cu ei și mai puțin cu furculița în mână.
Să nu uităm de exercițiile fizice, dar nu imediat după masă, deoarece activitatea fizică va face ca sângele să se distribuie spre mușchi, plecând de la stomac și producând stare de rău, cu greață sau chiar leșin. Exercițiile fizice ajută la consumarea energiei adunate prin ingestie. Cum precizam și altădată, energia care nu se consumă se transformă în țesut adipos și apare obezitatea.
Să avem grijă de sănătatea noastră și prin modul în care alegem să mâncăm!
Dr. Bianca Hanganu