Cenușa de la Miercurea Cenușii
Eram ministrant de câteva zile. Se înțelege, așadar, că nu cunoșteam bine nici obiectele sacre, nici cărțile și cu atât mai puțin rânduielile specifice la altar.
La Miercurea Cenușii, părintele a pregătit într-o farfurie cenușa pe care urma să o pună pe capul oamenilor, așa cum se obișnuiește.
În momentul în care am intrat în sacristie, văzând farfuria cu pricina, m-am și întrebat: "Cine o fi pus praful acesta aici?" Cenușa era așa de fină că părea asemenea prafului. Am luat-o și am aruncat-o în coșul de gunoi din spatele bisericii.
Între timp, părintele a ieșit la Liturghie fără să mai întrebe de cenușă. A crezut că unul dintre noi a dus-o deja la altar. La momentul potrivit, s-a uitat în stânga, s-a uitat în dreapta și, nevăzând farfuria cu cenușă, l-a chemat pe un ministrant, spunându-i să o aducă din sacristie.
Eu stăteam liniștit, mai ales că făcusem o faptă bună; aruncasem acel praf pe care nu știu cine îl pusese acolo...
Colegul ministrant s-a dus în sacristie și, pentru că nu mai venea, părintele a decis să lase momentul impunerii cenușii - așa cum aveam să învăț mai târziu că se chema - pentru sfârșitul Liturghiei. Doar că îl chemase din nou și îi explicase mai bine că era vorba de farfuria cu cenușă.
Ministrantul s-a dus din nou în sacristie, a găsit farfuria, dar era goală. A luat o mătură, a măturat sacristia, a ieșit și în fața ușii care dădea afară din sacristie, a măturat și acolo și a pus tot praful în farfurie, apoi a dus farfuria pe colțul altarului.
Liniștit, la finalul Liturghiei, după binecuvântarea specifică și după fața specială pe care o făcuse la vederea prafului, părintele s-a dus să pună "cenușa" pe capul credincioșilor.
Eu cred că pentru credincioșii participanți acela a fost cel mai profund început de Post Mare... (Pentru că era atât de bun, părintele nu a făcut caz nici astăzi de cele întâmplate!) (Iustin).
Prelucrare de pr. Felician Tiba