Maipú
În partea de sud-vest a capitalei Santiago de Chile, a statului Chile, se află sanctuarul național Maipú. Este vorba despre o bazilică dedicată sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, a cărei construcție a început în anul 1818. Este un simbol al chilienilor, deoarece marele om politic Bernardo O'Higgins a comandat construcția sanctuarului ca semn de mulțumire pentru victoria din 5 aprilie 1818 împotriva trupelor spaniole, în Războiul Chilian de Independență (1810-1818). Sanctuarul este amplasat la Maipú, chiar în locul unde a avut loc bătălia decisivă. Bernardo O'Higgins făcuse anterior promisiunea că, în cazul unei victorii, va construi un sanctuar Maicii Domnului. De fapt, începând din 14 martie 1818, toată populația capitalei și tot clerul s-au unit în rugăciune pentru a cere ajutorul Fecioarei în această luptă pentru independență.
De ce a fost aleasă ca patroană Maria Carmelului? Primii spanioli sosesc pe teritoriul acestei țări în secolul al XVI-lea, tocmai în perioada în care sfânta Tereza de Avila reforma Ordinul Carmelit, și implementează și aici cultul Maicii Domnului. În anul 1785, preotul Martín di Lecuna cere unui sculptor din Quito (Ecuador) să realizeze o statuie a Maicii Domnului, care a fost așezată în catedrală. În anul 1923, Maria de pe Muntele Carmel a fost declarată patroana țării de către papa Pius al XI-lea, cu următoarele cuvinte: "Acordăm toate privilegiile și onorurile Fericitei Fecioare a Carmelului, patroana principală a întregii Republici Chile", iar în anul 1926 statuia a fost încoronată cu mare solemnitate de către Benedetto Aloisi Masella, delegatul papei pentru acest eveniment.
Se spune că în Chile fiecare familie are în casă o statuie a Mariei de pe Carmel, iar membri ai familiilor ilustre sau militari au fost terțiari carmeliți.
În luna august a anului 1945, statuia a fost donată arhiepiscopului de Santiago, cardinalul José María Caro, de către Rosalía Mujica de Gutiérrez, o urmașă a lui Martín di Lecuna. În anul 1948, statuia a început un pelerinaj prin întreaga țară, iar la final, la 16 decembrie 1956, a fost așezată în noul sanctuar Maipú.
Construirea bazilicii a durat foarte mult timp, iar consacrarea ei a fost celebrată la 5 aprilie 1892. Din nefericire, în anul 1906, un cutremur a afectat grav sanctuarul. Cu ocazia Congresului Marian, celebrat la 8 decembrie 1942, s-a luat decizia de a construi un altul, nou și mai grandios. Construirea propriu-zisă a început în sărbătoarea Maicii Domnului, la 16 iulie 1944, iar consacrarea s-a făcut la 23 noiembrie 1974 de către cardinalul Raúl Silva Henríquez, însoțit de toți episcopii chilieni.
Sanctuarul, cu o arhitectură aparte, pare a fi o imagine a Mariei, cu văl pe cap și cu brațele deschise pentru a primi poporul pelerin. Dimensiunile sanctuarului sunt impresionante: 90 m lungime, 75 m lățime, iar turnul are înălțimea de 89 m. În fața sanctuarului se poate vedea o esplanadă înconjurată de 68 de coloane, înalte de 7 m.
Vitraliile, expuse pe mai multe niveluri, în partea superioară, sunt realizate de Adolfo Winternitz, un mare artist peruvian de origine austriacă. Ele o prezintă pe Fecioara Maria, sacramentele, parabolele evanghelice și imagini din geografia țării. Pe fațada bisericii este un vitraliu central, de 300 m2 (cu o înălțime de 28 m2), în care este reprezentată glorificarea Mariei.
În luna ianuarie 1987, sfântul papă Ioan Paul al II-lea a oferit titlul de basilica minor și trei luni mai târziu a vizitat sanctuarul, iar cu această ocazie a încoronat din nou statuia și a consacrat Maicii Domnului întreg poporul chilian. Anul acesta, la 17 ianuarie, papa Francisc a încoronat din nou statuia și a așezat un rozariu la picioarele Mariei.
Pr. Iosif Dorcu