Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mă întorc în țara mea cu o inimă plină de speranță

Interviu cu PS Nicolas Brouwet, episcop de Tarbes și Lourdes (II)

În numărul trecut al revistei a fost prezentată prima parte a interviului cu Mons. Nicolas Brouwet, episcop de Tarbes și Lourdes (Franța), care a vizitat Dieceza de Iași între 25 și 31 octombrie 2017. Redăm în continuare cea de-a doua parte a interviului.

- Aflăm că în Franța multe persoane care susțin public valorile tradiționale sunt reduse la tăcere sau chiar pedepsite. Cum e posibil asta într-o societate democratică?

Sunt multe lucruri de spus referitor la această situație. E adevărat că în Franța avem separația între stat și Biserică. Aceasta face ca Biserica din Franța să fie într-o situație destul de fragilă. Dar în această situație de fragilitate, Biserica din Franța este foarte dinamică. În dieceza mea, e adevărat că lipsesc preoții și credincioșii, dar acolo unde sunt prezenți, acolo este un focolar, oamenii știu pentru ce vin la Biserică, se poate vedea o maturitate și un angajament în credință. Referitor la evoluția noilor legi, e adevărat că sunt grupuri de presiune foarte puternice, dar și noi rezistăm în Biserică și mulți tineri sunt implicați în jurul problematicii despre viață, a protejării vieții, a căsătoriei etc. Sunt mulți tineri care cred în aceste valori. Și noi nu ne pierdem speranța, pentru că sunt mode de gândire ceea ce trăim acum. Iar voi știți foarte bine că o modă poate să reziste, de exemplu, 50 de ani, ca apoi să se prăbușească în mod complet. Problema acestor mode de gândire este că nu sunt înrădăcinate în realitatea vieții.

- Care ar trebui să fie atitudinea Bisericii? Vă întreb pentru că aceste provocări sosesc din ce în ce mai mult și în România.

Eu cred că avem datoria de a face anumite lucruri și să rezistăm. Dar asta nu este prima datorie a Bisericii. Prima misiune a ei este aceea de a vesti iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare bărbat și femeie, aceea de a predica evanghelia, de a spune lumii într-un mod pozitiv că suntem chemați de Cristos. Ca un exemplu, la Lourdes, am inaugurat o "cale a consolării" pentru femeile care au pierdut un copil. Sunt foarte multe femei care vin și fac această "cale". Societatea franceză a permis avortul, circa 220.000 de copii fiind uciși anual, cât numărul locuitorilor diecezei mele, dar cred că acum trebuie să consolăm prin milostivirea lui Dumnezeu aceste femei care vin. Iată, aceasta este misiunea Bisericii în primul rând. De a recupera chiar și bărbații și femeile care au fost răniți de aceste legi. Dacă putem face ceva împotriva acestor legi, trebuie să o facem, dar văd că munca Bisericii va fi aceea dintotdeauna, ca peste 30, 40, 50 de ani să vindecăm rănile provocate de aceste legi.

- Spuneați că aveți tineri implicați în Biserică. Dar unii spun că tinerii de azi nu mai au idealuri, că nu mai respectă valorile. Cum vedeți misiunea Bisericii pentru tinerii de azi?

Eu cred că tinerii au idealuri, la 18-20 de ani ei au idealuri, însă Biserica trebuie să însoțească tinerii și idealurile lor, pentru că după această vârstă ei se confruntă cu realitatea și tocmai aici uneori tinerii își pierd speranța. Trebuie să arătăm acestor tineri ce înseamnă libertatea, ce este democrația, ce este adevărul. Cred că avem așa de multe lucruri frumoase de vestit tinerilor, însoțindu-i în alegerile pe care le fac la începutul vieții de adulți. Eu cred mult în tineri, pentru că sunt prospețimea, vitalitatea și dinamismul comunităților și societăților noastre. Trebuie să deschidem calea spre ei, să le dăm o speranță pentru viitor. Dar și Biserica are o grămadă de bogății pe care să le ofere tinerilor. Am văzut în Dieceza voastră de Iași că sunt o mulțime de tineri prezenți în comunități, preoții fiind alături de ei pentru a-i însoți, și că există o încredere în preoți. Aceasta este munca pe care trebuie să o facem.

- În anul 2018, Biserica organizează chiar un Sinod dedicat lor...

Eu sunt foarte mulțumit de acest sinod pentru tineri, care va reflecta asupra chemării vocaționale. La Lourdes propunem pentru tineri să facă o experiență sinodală. În fiecare miercuri și duminică propunem grupurilor de a face în aula episcopilor o experiență sinodală, în sensul de a arăta ceea ce vor să spună episcopilor și papei, și astfel sunt foarte multe luări de cuvânt. Biserica de azi nu se poate preocupa doar de a fi pentru tineri, dar ea crește împreună cu tinerii. Cred că aceasta este ceea ce vrea să facă papa, să-i asculte pe tineri și ceea ce au ei de spus. În Franța avem multe grupuri de tineri și o tradiție de însoțire a acestor tineri și în organizarea diferitelor întâlniri. Poate nu îi atingem pe toți, dar cred că în aceste întâlniri, dar și în școlile și universitățile catolice, avem o tradiție de prezență și o facem pentru tineri și împreună cu tinerii. Noi, cei din cler, avem înțelepciunea - tinerii au dinamismul. Trebuie să le punem pe amândouă împreună.

- Vă aflați în Dieceza de Iași, o dieceză destul de departe fizic de cea pe care o păstoriți. Cum de ați luat decizia acestei vizite?

În dieceza pe care o păstoresc avem cinci preoți din Dieceza de Iași - trei franciscani și doi diecezani - care sunt în serviciul Diecezei de Tarbes și Lourdes. Cred că acest lucru s-a construit în mod providențial și cred că episcopul vostru, Petru Gherghel, are un mare respect pentru sanctuarul de la Lourdes și dorește ca această legătură să crească. Eu văd aceasta ca un ajutor pe care Dieceza de Iași îl dă Diecezei de Tarbes și Lourdes, pentru că aceasta este comuniunea: schimb de daruri. Voi ajutați o dieceză mai săracă, mai fragilă. Vreau ca această legătură să fie mai profundă. Doresc să vin și cu câțiva preoți francezi pentru a descoperi România și Dieceza de Iași. Și apoi, voi veniți uneori la sanctuarul de la Lourdes...

- Cu ce impresii vă întoarceți acasă din dieceza noastră?

Eu am apreciat mult marea încredere și prietenie între preoți. I-am văzut împreună la masă. La noi, această relație între preoți este un pic mai diferită. Mi-ar plăcea ca și preoții de la noi să fie atinși de această apropiere. Apoi, aș spune că fervoarea și căldura oamenilor, credința oamenilor pe care i-am întâlnit. Se poate vedea că poporul României este un popor religios, care nu și-a pierdut credința. Se vede că bisericile sunt pline duminica, chiar și în timpul săptămânii. Apoi, roadele le vedem în preoți și în seminariști. Când lumea crede, atunci sunt preoți. Când lumea crede mai puțin, seminariștii nu mai sunt. Am descoperit dinamismul Bisericii după perioada comunismului. După marile sale suferințe, această Biserică a tăcerii, Biserica bunicilor tăi a dat roade în fidelitatea față de Cristos, chiar și prin martiraj... sunt foarte impresionat de mărturia episcopului vostru fericit Anton Durcovici. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență, deoarece îmi dă și mie speranță. Să văd că după perioade dificile ale Bisericii - cum avem și noi în Franța în acest moment - există un viitor. Mă întorc în țara mea cu o inimă plină de speranță.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat