- Stiri Stiri Stiri - |
Știri externe
Papa și educația
La audiența acordată Asociației Italiene a Învățătorilor Catolici, la 6 ianuarie, papa Francisc a afirmat că educația este o problemă de familie și că, în loc să se contrazică între ei, părinții și învățătorii trebuie să colaboreze deschis și constructiv pentru a-i forma pe copii în spiritul valorilor care le pot permite să înfrunte provocările vremurilor de astăzi.
Vatican News
"Comunitatea digitală Vatican News depășește 4 milioane de beneficiari ai canalelor de socializare Facebook, Twitter, YouTube și Instagram", informează într-un comunicat Secretariatul pentru Comunicare al Sfântului Scaun. Lansarea unei pagini globale pe Facebook, în șase limbi, a permis reunirea a peste 3 milioane de urmăritori. Și pe Twitter sunt șase diferite conturi lingvistice @vaticannews. Echipei Secretariatului pentru Comunicare, în asociere cu Secretariatul de Stat, le sunt încredințate conturile de socializare ale Sfântului Părinte: @Pontifex pe Twitter (peste 44 de milioane de urmăritori, editat în 9 limbi) și @Franciscus pe Instagram (cu peste 5 milioane de urmăritori pe un canal unic multilingvistic).
Exerciții spirituale
În perioada 18-23 februarie, după rugăciunea "Angelus" din prima duminică a Postului Mare, papa Francisc va merge la Casa de Reculegere din localitatea Ariccia, lângă Roma, pentru o perioadă de exerciții spirituale împreună cu mai mulți membri ai Curiei Romane. Potrivit uzanței, în zilele de exerciții spirituale sunt suspendate audiențele publice și private, inclusiv audiența generală de miercuri, 21 februarie.
Consilier la Roma
Pr. Isidor Iacovici, parohul comunității romano-catolice române de la "San Vitale" și Grotte Celoni, a fost numit membru în Consiliul Prezbiteral al Diecezei de Roma, începând cu 29 decembrie 2017, de către arhiepiscopul Angelo de Donatis, vicarul papei pentru Dieceza de Roma. La prima convocare, în ziua de 8 ianuarie, s-a vorbit despre pastorația tineretului, corelată cu tema familiei. Familiile sunt invitate să ofere generației tinere o mărturie credibilă despre iubirea lui Dumnezeu care este prezent nu doar în biserică, ci și în momentele de rugăciune din viața familială. S-a dezvoltat acest joc de cuvinte: tinerii au nevoie de "familii familiarizate" cu Dumnezeu.
Despre relicve
"Relicvele au avut mereu parte în Biserică de o venerare și o atenție particulară, deoarece trupurile sfinților și fericiților, destinate învierii, au fost pe pământ temple vii ale Duhului Sfânt și instrumente ale sfințeniei lor, recunoscute de Scaunul Apostolic prin beatificare și canonizare", a precizat Congregația pentru Cauzele Sfinților în instrucțiunea din 16 decembrie 2017, atenționând că autenticitatea relicvelor trebuie să fie verificată de Biserică. Relicvele care nu au certificat de la o autoritate eclezială nu pot fi expuse credincioșilor spre venerare. Documentul înlocuiește anexa instrucțiunii "Sanctorum Mater", emisă în 2007 de același dicaster vatican.
Persecuția anticreștină
"Continuă să crească persecuția anticreștină în lume... în prezent numărul creștinilor persecutați fiind de peste 215 milioane", evidențiază Asociația Internațională "Porți Deschise" (Open Doors) în raportul său "World Watch List 2018", unde prezintă o listă de 50 de țări în care creștinii sunt persecutați. În fruntea acestui trist clasament se află Coreea de Nord și Afganistan, printre primele zece state clasificate numărându-se Somalia, Sudan, Pakistan, Eritreea, Libia, Irak, Yemen și Iran, însă în Pakistan persecuția anticreștină are caracteristicile cele mai violente. Columbia și Mexic sunt pe locul 11. Turcia este pe locul 31. În Orientul Mijlociu se înregistrează numărul cel mai ridicat de creștini persecutați.
"Clerus App"
Congregația pentru Cler, în colaborare cu Secretariatul pentru Comunicații, a lansat o aplicație pentru mobile, în vederea pregătirii omiliilor sfintelor Liturghii duminicale. "Clerus App" poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store. Aplicația este dedicată în primul rând preoților și, în general, celor care doresc să aibă un comentariu pe marginea cuvântului lui Dumnezeu. Vor fi oferite săptămânal, în general joia, sugestii celor care doresc să aprofundeze și să mediteze asupra lecturilor de la Liturghia duminicală. Autorul textelor incluse în aplicație este pr. Marko Ivan Rupnik, artist, teolog și iezuit. Aplicația rulează deocamdată doar în limba italiană.
După Cuba
Între Sfântul Scaun și Patriarhia Moscovei relațiile sunt bune, susține preotul dominican Hyacinthe Destivelle, care conduce Biroul pentru Relațiile cu Răsăritenii din cadrul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. La 12 februarie va avea loc la Viena o întâlnire care va marca a doua aniversare a istoricei întâlniri dintre papa Francisc și patriarhul ortodox rus Chiril, de la Havana, din anul 2016 - a informat pr. Destivelle într-un interviu pentru Vatican News. Un grup mixt, fondat la întâlnirea de la Havana, lucrează la proiecte culturale și spirituale. Munca pentru apropiere este - a mai amintit preotul Destivelle - chiar motivul existenței Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.
Ură anticreștină
"Cine ucide creștinii?"; "De ce asupra creștinismului se revarsă astăzi ura cea mai mare de pe planetă?" - sunt câteva dintre întrebările pe care și le pune Nello Scavo în cartea sa intitulată "Prigoniți", apărută la Editura "Piemme". Volumul este un studiu "de teren" realizat de jurnalistul de la cotidianul italian "Avvenire" în locurile unde creștinii sunt victime ale persecuțiilor și umilințelor de orice fel, începând de la Orientul Mijlociu și până în America Latină.
Aniversare
Pentru Biserica locală din Republica Moldova, ziua de 6 ianuarie, pe lângă semnificația ei spirituală, mai are și o semnificație istorică. În această zi, în anul 2000, în bazilica "Sfântul Petru" din Roma, sfântul papă Ioan Paul al II-lea l-a consacrat episcop pe păstorul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa. În catedrala din Chișinău, aniversarea a fost marcată prin sfânta Liturghie celebrată, la 6 ianuarie, de PS Anton Coșa.
Preot român în Cipru
La solicitarea mai multor credincioși români din Cipru, pr. Romeo Neculai a fost prezent în această țară, în perioada 24-31 decembrie 2017, pentru a asigura asistența spirituală a credincioșilor catolici români din Larnaka, Nicosia și împrejurimi.
Misionari uciși
În anul 2017 au fost uciși în lume 23 de misionari: 13 preoți, un călugăr, o călugăriță, opt laici. Conform repartiției continentale, pentru al optulea an consecutiv, numărul cel mai ridicat se înregistrează în America, unde au fost uciși 11 lucrători pastorali (opt preoți, un călugăr, doi laici), după care urmează Africa, unde au fost uciși zece lucrători pastorali (patru preoți, o călugăriță, cinci laici); în Asia au fost uciși doi lucrători pastorali (un preot, un laic). Din 2000 până în 2016, conform datelor adunate de Agenția Fides, au fost uciși în lume 424 de lucrători pastorali, dintre care cinci episcopi.