Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Patruzeci de ani de slujire și păstorire

Preasfințitul Petru Gherghel sărbătorește la 21 februarie 40 de ani de când este în fruntea Bisericii locale de Iași: de la 21 februarie 1978 în calitate de administrator apostolic, numit de fericitul Paul al VI-lea, papă, și de la 1 mai 1990, cu plinătatea Preoției, în calitate de episcop de Iași, numit de sfântul papă Ioan Paul al II-lea, până la acest fericit aniversar, al 40-lea, de slujire a Diecezei de Iași.

Numărul 40, ce corespunde acestei aniversări, ne duce cu gândul la simbolismul biblic, cu posibile referințe la ceea ce au însemnat acești ani pentru Dieceza de Iași.

Numărul 40 indică o generație, dar și o viață. Pentru literatura ebraică, acest număr indică, în mod general, cantitatea de timp trăită în prezența lui Dumnezeu. Apoi sunt 40 de ani petrecuți de poporul ales în pustiu în timpul Exodului, sunt 40 de zile petrecute de Isus în pustiu după botezul său; sunt 40 de zile în care Isus înviat se arată ucenicilor săi, simbolizând că pentru toată viața prezentă și cea viitoare va fi în mijlocul nostru Duhul Sfânt.

Privind retrospectiv cei 40 de ani de păstorire a Diecezei de Iași din partea Preasfințitului Petru, la multiplele solicitări la care a fost supus în acești ani, putem spune că prezența lui în fruntea acestei porțiuni a poporului lui Dumnezeu, care se află în Moldova, a însemnat o viață pusă în slujirea totală a Bisericii, așa cum de altfel este definit episcopul: prin instituire divină, el este urmașul apostolilor, prin puterea Duhului Sfânt care i-a fost dăruit, fiind rânduit să fie păstor al Bisericii și, asemenea apostolilor, să fie și el învățător în tot ceea ce privește credința, să fie slujitor al tainelor sfinte și păstor care conduce turma ce i-a fost încredințată (cf. Constituția dogmatică Lumen gentium, 20).

Primind misiunea de a conduce poporul lui Dumnezeu în perioada deosebit de grea din timpul dictaturii comuniste, pentru 12 ani, și apoi pentru alți 28 de ani ca episcop, putem spune că se regăsesc aici și pustiul auster cu încercările la care a fost supus poporul nostru, precum poporul ales în timpul Exodului, dar și perioada caracterizată de prezența Mântuitorului înviat în mijlocul ucenicilor săi în timpul celor de 40 de zile, și trimiterea Duhului Sfânt pentru reînnoirea Bisericii, cu promisiunea pe care și-o ține de a fi cu noi pentru toate zilele până la sfârșitul veacurilor. Și pentru această perioadă a acțiunii Duhului Sfânt în Biserica noastră locală suntem cu toții martori fericiți, pentru că am avut și un păstor care, asemenea lui Petru, a primit mandatul de la Cristos de a avea grijă de oile sale (cf. In 21,17), și această grijă se concretizează prin multiplele realizări din cei 28 de ani de libertate pentru Biserică în România.

A fi păstor al turmei încredințate este misiunea principală și obiectivul slujirii episcopale. Misiunea episcopului constă în a se pune în atitudine de slujire pentru mântuirea creștinilor. În acest sens, el merge pe urmele lui Cristos, care a venit pentru a sluji și a-și da viața pentru răscumpărarea oamenilor (cf. Mc 10,45).

Misiunea de conducere conferită episcopului este o slujire pastorală, care tinde spre edificarea și unitatea Bisericii. În centrul preocupărilor ecleziale ale episcopului nostru este dorința "ca toți să fie una". Episcopul reprezintă Biserica globală în referință la propria Biserică locală și invers. Astfel el se pune în slujirea unității. El nu poate permite ca Biserica locală să se închidă în ea însăși; el trebuie să facă astfel încât ea să se deschidă la Biserica Universală (catolicitate), astfel încât energiile și carismele care îi sunt proprii să circule în mod liber prin toate venele Bisericii Universale, într-un adevărat schimb vital de daruri. Evanghelia este pentru întreaga omenire. Pentru toate aceste impulsuri și energii "pastorale" descătușate în vremurile mai bune pentru Biserica noastră locală, îi suntem recunoscători bunului nostru episcop Petru.

Patruzeci de ani de slujire intensă și vizibilă a Bisericii și de păstorire a poporului lui Dumnezeu pe calea evangheliei: pentru mulți, o viață de om; pentru mulți, care îi suntem contemporani, un adevărat miracol.

Ne asociem cu toții, preoți, persoane consacrate, seminariști și poporul credincios, martori ai împlinirilor istorice din cei 40 de ani de păstorire, pentru a-l înconjura pe Preasfințitul părinte Petru cu afecțiunea și rugăciunea noastră, rugându-l pe Domnul Cristos, păstorul cel bun, să-l răsplătească din belșug cu darurile sale pentru dăruirea totală cu care s-a pus în slujirea Bisericii, dorindu-i în continuare ocrotirea Preacuratei Născătoare de Dumnezeu Maria și a sfântului Iosif.

Ad multos felicesque annos!

+ Aurel Percă, episcop auxiliar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat