Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (XI)
Exemple de dăruire - Eroii francezi
Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim informații despre eroii francezi.
În catedrala din Iași erau în ziua de 28 martie / 9 aprilie 1917 cinci sicrie cu eroi ai misiunii franceze, care au murit la datorie: lt. colonel Georges Dubois, căpitan dr. Jean Clunet, sr. Antoinette Roux, Alphonsina Filippes, infirmieră majoră, și Legret - soldat. Pentru ei s-au organizat funeralii naționale.
Ziarele "Mișcarea" și "Evenimentul" din 28-29 martie 1917 descriu ceremonia funebră și redau cuvântările care s-au ținut.
"Biserica catolică unde erau depuse corpurile neînsuflețite ale acestor eroi era neîncăpătoare, față de numărul celor cari au ținut să dea ultimul lor salut, asistând la oficierea serviciului religios", notează ziarul "Evenimentul" din 28 martie 1917. Trupurile neînsuflețite ale celor cinci eroi erau așezate pe catafalcuri în mijlocul bisericii, acoperite de tricolorul francez și român, înconjurate de numeroase coroane și jerbe de flori.
Printre cei de față erau generalul Berthelot, contele de Saint Aulaire - ministrul Franței, miniștrii Angliei, Rusiei, Italiei, Spaniei, Andrevs - însărcinatul cu afaceri al SUA, I.I.C. Brătianu - președintele Consiliului de Miniștri, I.G. Duca - ministrul Cultelor, Vintilă Brătianu - ministrul de Război, G. Mârzescu - ministrul de Domenii, generalul Presan, generalul Averescu, generalul Paraschiv Vasilescu - șeful Statului Major, toți parlamentarii aflați în Iași, atașații militari, Misiunea Sanitară Franceză, cea rusă și un număr mare de ofițeri francezi, ruși și români, precum și un număr mare de personalități.
"La ora zece sosește dna dr. Clunet. Un văl de doliu acoperă uniforma de infirmieră. Coboară încet dintr-un automobil sanitar, salutată de o gardă de ofițeri francezi în poziție de salut".
Slujba de înmormântare a început în catedrală la ora 10.00. Apoi, la 10.30, în curtea bisericii, s-au ținut mai multe cuvântări. Generalul Berthelot, contele de Saint Aulaire, generalul Presan și I.I.C. Brătianu, în cuvântul lor, au arătat meritele fiecăruia și au adus elogii celor căzuți, făcându-și datoria până la capăt.
Trupurile neînsuflețite au fost depuse de către soldații francezi pe carele mortuare. Carul mortuar cu rămășițele pământești ale soldatului Legret, carele cu trupurile neînsuflețite ale celor două surori, carul mortuar cu trupul neînsuflețit al dr. Clunet, un car cu coroane, un afet de tun pe care era depus trupul neînsuflețit al lt. colonelului Dubois au format cortegiul funerar, care, urmat de personalitățile prezente și de asistență, a parcurs străzile Ștefan cel Mare și Cuza-Vodă până la cimitirul "Eternitatea". Rămășițele pământești au fost depuse într-un cavou. Onorurile militare au fost date de către batalionul de jandarmi pedeștri și "o companie de specialități" sub comanda unui colonel.
În apropierea fostului spital (vila "Greierul") se află un memorial (realizat de Salvador Scutari în 1923, în locul primului monument ridicat de generalul Berthelot în anul 1917) cu următorul text în franceză și în română, săpat pe soclul monumentului: "În memoria celor care au murit la Greierul, victime ale devotamentului lor". Mai jos, la baza soclului, este un pătrat tăiat în patru părți egale pe care sunt înscrise numele și anii de viață ai celor decedați acolo: Genevieve Hennet de Goutel (1888-1917), doctor Jean Clunet (1878-1917), sora Antoinette Roux (1848-1917), Andrée Filippes (1885-1917)".
Pr. Cornel Cadar