Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Catolicii din Moldova și Marea Unire

Interviu cu pr. Fabian Doboș, Departamentul de Cercetare Istorică

- Ce ar trebui să știm despre Unirea de la 1 decembrie 1918? Care a fost rolul catolicilor?

Marea Unire de la 1918 reprezintă împlinirea visului pe care românii l-au avut dintotdeauna: a trăi uniți și liberi. Unii consideră că Unirea a fost realizată doar de rege, alții dau o însemnătate deosebită politicienilor din acea vreme, alții pun accent pe jertfa eroilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă. De fapt, Marea Unire este lucrarea întregului popor, indiferent de religia sau confesiunea creștină a românilor. În această logică, se poate afirma că Dieceza de Iași a avut rolul de ferment, căci după cum o bucățică de drojdie face să dospească întreg aluatul, la fel catolicii din Moldova, deși puțini la număr în Armata Română, au ajutat la mărirea teritoriului României și la întregirea neamului românesc.

- Care au fost consecințele Unirii din 1918 pentru catolici?

Prima și cea mai importantă consecință este afirmarea identității românești a catolicilor din Moldova. Aceștia au luptat alături de ceilalți militari, având același scop: unirea tuturor românilor. O altă consecință a Marii Uniri este aceea că enoriașii catolici din Basarabia și Bucovina au trecut sub jurisdicția Episcopiei de Iași. De asemenea, catolicii din Moldova au primit un nou episcop, în anul 1920 (Alexandru Theodor Cisar), după ce în perioada 1916-1920, la cârma episcopiei s-a aflat părintele Ulderic Cipolloni, OFMConv., în calitate de administrator apostolic.

- Ce inițiative au fost în Dieceza de Iași care au marcat centenarul? Cum ați descrie acest centenar?

De-a lungul anului 2018, catolicii din Moldova, răspunzând la chemarea păstorului diecezei, au organizat diverse simpozioane, conferințe, mese rotunde etc. prin care au dorit să-și reamintească aportul străbunilor la dobândirea unității poporului român. Aceste activități au mai avut un scop: menținerea vie a dorinței de unitate și libertate în sufletele oamenilor. Aceste evenimente au fost organizate de Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, de Facultatea de Teologie din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, de Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei de Iași, dar și de diverse parohii de pe cuprinsul diecezei, uneori în colaborare cu primăriile din localitățile respective. Este de admirat frumoasa colaborare care s-a înregistrat între autoritățile civile și bisericești: școala, primăria și Biserica au cântat la unison meritele celor care și-au dat viața pentru ca România să aibă un viitor. De asemenea, la Editura "Presa Bună" este în pregătire un volum care dorește să prezinte monumentele ridicate de catolicii din Moldova în parohiile de pe întinsul Diecezei de Iași. Așadar, centenarul nu este nici pe departe un punct de sosire, ci, dimpotrivă, unul de plecare spre noi orizonturi geografice, politice și religioase.

- Înainte de Marea Unire a fost războiul. Cum s-au implicat credincioșii catolici?

Momentul intrării României în război (15 august 1916) a însemnat o mobilizare totală din partea catolicilor Diecezei de Iași. A doua zi, administratorul apostolic Ulderic Cipolloni a trimis tuturor parohiilor de pe cuprinsul diecezei o scrisoare circulară în care îi invita pe parohi să fie ca niște "îngeri de îmbărbătare" pentru cei care pleacă pe front și, totodată, "îngeri de mângâiere" pentru cei rămași acasă. Conducătorul diecezei a dat parohilor dispoziții precise pentru a asigura victoria soldaților români: diverse rugăciuni la sfârșitul fiecărei sfinte Liturghii, adorație în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, organizarea de colecte în bani și pânză, oamenii trebuiau să lucreze și câmpurile celor care se aflau pe front. Același administrator apostolic s-a preocupat și de orfanii de război, înființând, la Hălăucești și Huși, două orfelinate pentru copiii care și-au pierdut tații pe front.

- Cum au fost onorați eroii?

Încă din anul 1918, catolicii din Moldova au ridicat, la invitația parohilor, diverse monumente pentru a-i cinsti pe eroi. De remarcat faptul că, deși soldații catolici nu au avut parte pe front de preoți capelani militari, catolicii au fost primii care s-au gândit să cinstească memoria eroilor prin ridicarea de monumente. De-a lungul celor o sută de ani care au trecut de la Primul Război Mondial, pe întreg cuprinsul Diecezei de Iași s-au ridicat numeroase monumente care să amintească tuturor despre jertfa supremă a celor care au plătit cu propriul sânge prețul unității. La invitația actualului episcop de Iași, în zilele de 10 mai (Înălțarea Domnului), 27 iunie ("Ziua Diecezei") și 1 decembrie (Centenarul Unirii), în toate parohiile diecezei credincioșii au fost chemați să celebreze un recviem solemn pentru toți eroii din Primul Război Mondial.

- Gândindu-vă la cele petrecute acum o sută de ani, ce vă impresionează mai mult?

Mobilizarea și speranța vie! Este demn de admirat modul în care catolicii din Moldova s-au mobilizat pentru a face față tuturor nenorocirilor aduse de război. Sub călăuzirea administratorului apostolic Ulderic Cipolloni și a parohilor din dieceză, catolicii au reușit să se organizeze într-un mod aproape desăvârșit. Astfel că, în ciuda distanțelor și a tristeții semănate de război, unitatea familiei Bisericii locale nu a fost știrbită: cei de pe front luptau pentru ca familiile lor să aibă un trai mai bun, în timp ce copiii și bătrânii rămași acasă nu conteneau să se roage pentru cei de pe câmpul de luptă. Catolicii din Dieceza de Iași, ca de altfel toți românii, au ținut mereu aprinsă flacăra speranței. Acel Pe aici nu se trece! de la Mărășești s-a întrupat în tăria de care au dat dovadă cei rămași acasă, care niciodată nu s-au îndoit de victorie. Tocmai această încredere în propriile forțe a adus izbânda soldaților români.

- Ce doriți cititorilor de Ziua Națională?

Primul gând este acela de a nu-și uita eroii, ci de a-i așeza pe altarul inimii, la loc de cinste, inclusiv în casele lor. România de astăzi s-a născut din jertfa lor. Tocmai de aceea fiecare român trebuie să-și înfigă rădăcinile în acest sol udat cu sângele străbunilor noștri. Ideea cu care trebuie să rămână fiecare dintre cititori este, de fapt, un deziderat: nu putem avea o Românie frumoasă decât prin jertfa fiecărui român în parte. De aceea, doresc să-i invit pe cititori să dea tot ce au mai bun și mai sfânt pentru ca această țară, care este numită de tradiție "Grădina Maicii Domnului", să ajungă să înflorească și să răspândească parfumul ei în lumea întreagă.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat