Dialog versus conflict
Creați de Dumnezeu după chipul și asemănarea sa, noi, oamenii, suntem diferiți și, în același timp, ne aflăm pe drumul desăvârșirii. Diversitatea însușirilor noastre reprezintă o ocazie de complementaritate care, trăită în iubire și comuniune de fii ai lui Dumnezeu, conduce la armonie. Astfel, relațiile interumane se pot baza pe o comunicare autentică și contribuie la creștere reciprocă.
Realitatea de fiecare zi a vieții, atât în trecut, cât și în prezent, ne arată că această armonie este afectată de diferite forme de conflict. Îl întâlnim în familii, la locul de muncă, în comunități, în instituții și între state.
Deși conflictul poate atinge multe nivele ale vieții, acesta pleacă întotdeauna de la dizarmonia interioară a omului, care, exprimată în exterior, se amplifică.
De la dorința, aparent inofensivă, a copilului de a fi în centrul atenției și până la setea de putere a oamenilor mari, sursele de conflict care dezbină oamenii sunt, în fond, egoismul, mândria, invidia, ura, lăcomia, mânia.
Împreună cu Sfântul Părinte, care manifestă o grijă deosebită pentru zonele de conflict, să îl rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze lumea cu pace și deschidere pentru dialog, care să contribuie la conturarea împărăției sale încă de pe pământ.
Daniela Dămoc