Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Dumnezeu a înfăptuit lucruri minunate

Interviu cu PS Anton Coșa, la ceas aniversar

Dieceza de Chișinău a celebrat 25 de ani de la înființarea primelor structuri bisericești. La 23 noiembrie 1993, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a înființat Administratura Apostolică de Moldova. La 6 ianuarie 2000, pr. Anton Coșa a fost consacrat episcop, iar la 27 octombrie 2001, Sfântul Părinte a înființat Dieceza de Chișinău. Cu ocazia jubileului, la 15 septembrie, în catedrala din Chișinău, Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, a prezidat o Liturghie de mulțumire. La ceas de sărbătoare, PS Anton Coșa a binevoit să răspundă la câteva întrebări.

- S-au împlinit 25 de ani de la înființarea primelor structuri ale Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova. Ce înseamnă pentru dv. acest aniversar?

Nu-mi vine să cred că a trecut deja un sfert de veac de când Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a decis să creeze o structură centrală pentru organizarea catolicilor din Basarabia. În naivitatea mea, pe atunci credeam că foarte curând avea să se realizeze unirea Basarabiei cu România, iar catolicii de aici vor fi reintegrați în Dieceza de Iași. Cu timpul am înțeles însă că Dumnezeu are alte planuri. Am acceptat cu supunere și numirea mea ca administrator apostolic, deși nu înțelegeam mai nimic din ceea ce trebuia să fac. Și așa a început o aventură în care, aș putea spune, însuși Dumnezeu, cu providența sa, a realizat totul, creând o adevărată minune. Tocmai pentru a ne reaminti de lucrurile minunate săvârșite de Dumnezeu, am decis să celebrăm un an jubiliar, în toată dieceza, în fiecare comunitate.

- În ce a constat jubileul de 25 de ani?

Am decis ca jubileul să fie celebrat în comunitățile noastre chiar în ziua hramului propriu și, în acest sens, poporul a fost chemat la pregătire prin misiuni populare, predicate de preoții originari din dieceza noastră, ei înșiși reprezentând pentru noi o expresie deosebită a iubirii lui Dumnezeu față de acest pământ. Unul dintre ei a compus o frumoasă rugăciune jubiliară, care s-a recitat în fiecare zi după sfânta Liturghie. A fost compus și un imn al jubileului pe care l-am intonat mereu la celebrările noastre mai importante. În fiecare comunitate s-a organizat o expoziție de fotografii sau un scurt film documentar care rememorează fapte și acțiuni importante din viața ei. Am celebrat jubileul și la nivelul organizațiilor noastre sociale printr-o întâlnire la care au participat toți colaboratorii noștri, precum și diferiți invitați din străinătate. Cea mai frumoasă celebrare jubiliară a fost cea prezidată de cardinalul Pietro Parolin, căruia îi sunt atât de recunoscător pentru că a acceptat să ne viziteze și să ne aducă un cuvânt din partea Sfântului Părinte papa Francisc.

- Ce v-a transmis cardinalul Pietro Parolin?

Cine nu-l cunoaște pe cardinalul Pietro Parolin de aproape rămâne surprins să vadă un om atât de simplu, care intră cu ușurință în contact cu cei din jurul său. Pe mulți i-a impresionat tocmai acest mod de a fi al său, simplu și deschis, sensibil la problemele celuilalt. Și să nu uităm că dânsul, prin oficiul său, este asemănat unui prim ministru, fiind primul colaborator al papei. Tocmai de aceea vizita lui a însemnat pentru noi o mână întinsă a papei Francisc spre o "Biserică de la periferie", o încurajare și un îndemn de a ne continua misiunea cu dăruire și entuziasm. Cardinalul ne-a mărturisit că i-a făcut bine această vizită și că se întoarce la Roma edificat.

- Care ar fi cele mai frumoase lucruri care s-au petrecut în timpul celor 25 de ani?

Eu cred că cea mai frumoasă realizare este însăși dieceza în totalitatea sa, așa cum arată ea, cu tot ceea ce presupune o dieceză. Este adevărat că aici existau credincioși și înainte, chiar și în perioada comunismului era un preot care administra întreg teritoriul. Totuși, după crearea Administraturii, și mai ales după ridicarea ei la rang de dieceză, am putut acționa altfel, cu mai mult curaj, de exemplu atunci când a trebuit să organizăm parohiile, să căutăm preoți și persoane consacrate care să le păstorească. Ceea ce m-a impresionat de la început a fost setea și foamea oamenilor după Dumnezeu și cuvântul său, deși unii nu prea înțelegeau ce înseamnă iubirea lui Dumnezeu. Mulți dintre credincioșii noștri de astăzi sunt convertiți, printre ei fiind și o parte a colaboratorilor mei. Cu toate acestea, repet și insist să o spun că cea mai frumoasă operă pe care Dumnezeu ne-a oferit-o este însăși dieceza, pentru că ea este casa și spațiul în care cu toții suntem una, o singură familie, indiferent de deosebirile ce există între noi.

- Care este situația Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova astăzi? De câți credincioși, parohii, preoți, congregații, călugări, călugărițe vorbim?

La ora actuală avem 20 de parohii, dintre care una greco-catolică. Avem în total 25 de preoți, dintre care 7 diecezani și 3 călugări locali. Există 3 congregații masculine, cu 10 preoți și 2 frați, 1 verbit, 2 salezieni și 8 dehonieni, precum și 8 congregații feminine cu 26 de surori. Alături de ei sunt și câteva familii din Calea Neocatecumenală care au venit în misiune "ad gentes", precum și alte mișcări bisericești, printre care Reînnoirea în Duh, Mișcarea Focolarelor, Legiunea Mariei, Întâlniri Matrimoniale, O Lume mai Bună. Numărul credincioșilor pe care îi vedem și îi întâlnim în biserici fluctuează din cauza plecărilor masive în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Considerăm că ar exista în mod potențial aproximativ 20.000 de credincioși catolici în toată dieceza.

- Ce așteptări aveți pentru următorii ani? Ce își dorește episcopul de Chișinău la acest ceas aniversar?

Înainte de toate aș dori o îmbunătățire a situației economice și sociale din țară, care să ofere oamenilor cele necesare pentru trai, astfel încât nimeni să nu mai plece din țară. Din păcate, mulți concetățeni ai mei nu-și mai văd viitorul în țara lor. Există multă sărăcie și dezordine socială, motivată de tensiunile și neînțelegerile politice. Avem nevoie de un nou miracol pentru ca țara să se ridice și să înceapă să fie atractivă. Desigur, îmi este greu să prevăd când și în ce condiții ar putea să se întâmple așa ceva. Eu cred totuși că Biserica are viitor. Atâta timp cât vor exista săracii, noi avem ce face. De altfel, în toți acești 25 de ani de existență, mare parte dintre activitățile noastre au fost îndreptate spre săraci. Cât despre o dorință pentru acest jubileu, ce aș putea spune? Mă rog bunului Dumnezeu să ne binecuvânteze cu noi vocații, pentru că deja de cinci ani nu mai avem niciun seminarist din partea locului. Însă pentru continuarea misiunii noastre avem nevoie de preoți locali, bine pregătiți și cu o spiritualitate profundă. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat