Iubește-o!
În forma clasică a ritualului Botezului, preotul întreabă: "Ce anume ceri de la Biserică?" Răspunsul: "Credința". "Și ce anume îți dă credința?" "Viața veșnică". Astăzi, mulți vor să elimine această legătură dintre credință, Biserică și viața veșnică. Unii exclud viața veșnică, alții credința, însă cei mai mulți vor să elimine Biserica, uitând cuvintele sfântului Ciprian: "Cine nu are ca mamă Biserica, nu-l poate avea pe Dumnezeu ca tată".
Eram mici când oameni dragi ne-au purtat în brațe spre Biserică. Acolo, prin apă și Duh Sfânt, Biserica ne-a împărtășit din frumusețea și sfințenia ei cu generozitate maternă. "Frumoasa creatură", sfântă și neprihănită (cf. Ef 5,27), ne-a oferit haina albă și uleiul înmiresmat, dar mai ales - prin apa ce se revărsa din belșug peste creștetul nostru - ne-a dăruit viața veșnică împreună cu Cristos, mirele ei.
Entuziasmul și tânjirea după paradis au fost stinse în noi de persoane care au disprețuit "zidirea lui Dumnezeu" și "locul în care înflorește Duhul", adică Biserica (cf. 1Cor 3,9; sfântul Hipolit). Cei care au călcat-o în picioare și au mânjit-o, ignorându-i iubirea și învățăturile, acum o poartă în fața ta și în mijlocul acestei lumi pentru a o judeca și condamna. Dornici să o distrugă piatră cu piatră, te întreabă și pe tine: "Dar tu, ce zici?" Tu ce zici despre Biserică? Tu ce zici să facem cu ea? (cf. In 8,1-11).
Așa cum fariseii l-au întrebat pe Isus - "Tu cine ești?" (In 8,25) - omul contemporan întreabă Biserica: "Cine ești tu?" Mai mult, te întreabă pe tine care faci parte din Biserică: "Cine sau ce este Biserica?" Aceste întrebări despre Biserică îl privesc și pe Cristos, pentru că Isus Cristos și Biserica, trupul său, sunt inseparabili (cf. Col 1,18).
Așadar, amintește-ți că Biserica este mama noastră! În ea am devenit și suntem "familia lui Dumnezeu" (cf. Mt 12,49; LG 2). Ea este poarta cerului: într-o lume în care Domnul este ignorat, ea ne ajută să ne ridicăm inimile spre cer și să ni le umplem de veșnicie. Dacă dorești cu adevărat să îți petreci veșnicia în paradis, atunci ea este prețioasă în ochii tăi. Însă dacă nu-l dorești pe Cristos și viața veșnică, atunci îți vei găsi cu greu motivația de a iubi Biserica. Primește îndemnul ei - "Sus inimile!" - și iubește-o! (cf. Papa Benedict al XVI-lea, Spe salvi, nr. 10).
Pr. Laurențiu Dăncuță