Kalwaria Zebrzydowska
Pe drumul dintre Cracovia și Wadowice, la doar 14 km de orașul natal al sfântului papă Ioan Paul al II-lea, se află unul dintre cele mai importante sanctuare ale Poloniei, Kalwaria Zebrzydowska, care în anul 1999 a fost înscris în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Pelerinul care ajunge aici, la poalele muntelui Lanckorona, găsește o oază de liniște, frumusețe și spiritualitate. Situat printre coline domoale împădurite, arhitectura sanctuarului și a celor 42 de capele se îmbină armonios cu peisajul înconjurător. Complexul monastic este constituit de bazilica în stil baroc, un convent al călugărilor minori franciscani, o casă pentru pelerini și 42 de capele, amplasate în împrejurimi pe o distanță de 6 km, dedicate pătimirilor lui Isus și Maicii Domnului. Multe dintre aceste edificii sunt originare din secolul al XVII-lea.
Istoria sanctuarului începe în jurul anului 1600, când Mikołaj Zebrzydowski, voievod de Cracovia, se decide să construiască o capelă dedicată Sfintei Cruci. Conform povestirilor unui pelerin în Țara Sfântă, Hieronim Strzała, el a considerat colina Żarek foarte asemănătoare cu Muntele Calvar, iar la 4 octombrie 1600 s-a pus piatra fundamentală. Un an mai târziu, la 4 octombrie 1601, nunțiul papal la Varșovia, Claudiu Rangoni, consacră capela. Noul lăcaș era gândit ca loc de rugăciune pentru miile de credincioși din zonă în timpul Postului Mare. În anul 1604, Mikołaj Zebrzydowski decide să construiască stațiunile pătimirii Domnului, mai ales că el considera o mare asemănare între relieful de aici și cel al Ierusalimului. Prin urmare, colina Zarek a fost numită Golgota, iar o alta, Muntele Măslinilor. O a treia, având capela Casei lui Caiafa, a fost numită Muntele Sion. Însă el a dorit și o biserică dedicată Sfintei Fecioare Maria a Îngerilor. Aceasta a fost consacrată la 4 octombrie 1609 de către episcopul de Cracovia, Piotr Tylicki. După moartea lui Mikołaj (?1620), fiul său, Jan, continuă construirea capelelor, iar o strănepoată a sa, Anna Zebrzydowska, va duce la bun sfârșit construcția sanctuarului propriu-zis în anul 1702. Cele două turnuri, care dau măreție sanctuarului, au fost finisate în anul 1720. Alte lucrări de extindere au mai avut loc între anii 1810 și 1812, la inițiativa părintelui Gaudente Thynel.
Biserica impresionează prin mulțimea ornamentațiilor baroce din jurul altarelor și prin tablouri de mare valoare artistică și istorică.
Punctul de maxim interes al sanctuarului îl constituie icoana miraculoasă a Maicii Domnului, așezată într-o capelă laterală, în partea stângă a altarului principal. Se spune că în anul 1641, după ce a fost pictată, din ochii Fecioarei au curs picături de sânge. Este o icoană bizantină în care pe chipul Mariei și al pruncului se observă o oarecare tristețe. Isus își lipește fruntea de obrazul mamei, iar privirile lor se întâlnesc.
Se spune că micul Karol Wojtyła și-a pierdut mama cu puțin timp înainte de a primi prima sfântă Împărtășanie. Drept cadou, pentru marea zi a primei sfinte Împărtășanii, tatăl i-a oferit o imagine a Maicii Domnului de la Kalwaria Zebrzydowska, spunându-i: "De azi înainte aceasta este mama ta!" De aceea se spune că marile decizii din viață sfântul papă le lua în fața icoanei de aici. A revenit ca suveran pontif de două ori: la 7 iunie 1979 și la 19 august 2002, când se celebrau 400 de ani de la dedicarea sanctuarului. În luna iunie 1987, papa a oferit sanctuarului trandafirul de aur. În fața sanctuarului este amplasată o statuie de mari dimensiuni reprezentându-l pe sfântul papă.
Impresionante sunt aici celebrările din Săptămâna Mare, la care participă mii de credincioși. Anual ajung la sanctuar peste un milion de pelerini.
Pr. Iosif Dorcu