Mărturisitori ai credinței creștine (IX)
Cred într-una, sfântă, catolică... Biserică.
Catehismul Bisericii Catolice (CBC), versiunea în limba română, publicată la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, în anul 1993, la paginile 191-196 ne oferă explicații amănunțite cu privire la a treia caracteristică a Bisericii creștine, aceea de a fi catolică. În spațiul redus de care dispunem, vă prezentăm câteva dintre acestea.
"Cuvântul catolic (grecește katholikos) înseamnă universal, în două sensuri: «după totalitate» și «după integralitate». [...] Biserica este catolică pentru că în ea este prezent Cristos: «Unde este Cristos Isus, acolo este Biserica Catolică» (sfântul Ignațiu din Antiohia). În ea subzistă plinătatea trupului lui Cristos unit cu capul său (cf. Ef 1,22-23), ceea ce implică faptul că ea primește de la el «plinătatea mijloacelor de mântuire» (AG 6) pe care el le-a voit: mărturisire de credință dreaptă și completă, viață sacramentală integrală și slujire conferită prin hirotonire în succesiunea apostolică. [...] Ea este catolică pentru că este trimisă în misiune de Cristos către toți oamenii: «Mi s-a dat toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii» (Mt 28,18b-20)" (CBC, nr. 830-831).
"Fac parte pe deplin din comunitatea Bisericii aceia care, având Duhul lui Cristos, acceptă întreaga ei structură și toate mijloacele de mântuire instituite de ea și sunt uniți în organismul ei vizibil - prin legătura mărturisirii de credință, a sacramentelor, a conducerii și comuniunii bisericești - cu Cristos, care o conduce prin suveranul pontif și prin episcopi" (LG 14 sau CBC, nr. 837).
"Dumnezeule, care i-ai dezvăluit apostolului Petru gândul tău mântuitor asupra tuturor neamurilor, fă, în marea-ți bunătate, ca faptele noastre să-ți fie plăcute și, prin darul tău, să slujească planului tău de iubire și de mântuire". (Liturgia orelor, IV, p. 911)
P.A.D.