A fi misionar înseamnă o continuă încercare
Pr. Gabriel-Vasile Cimpoeșu și-a încheiat munca misionară în Coasta de Fildeș după mai bine de 12 ani. Întorcându-se acasă, i-am adresat câteva întrebări.
- Părinte, după atâția ani de activitate misionară, ce credeți că înseamnă să fii misionar?
A fi misionar înseamnă o dorință profundă și puternică, o chemare specială de la Dumnezeu. Înseamnă să uiți de tine, de cei dragi și să te consacri cu totul evangheliei. Uneori aceasta presupune riscul de a părea ridicol, din altă lume, dar și bucuria de a fi primit cu sufletul deschis, schimbând viața multora. Pentru mine, în Coasta de Fildeș, a fi misionar a însemnat continua încercare de a ajuta oamenii să treacă de la religia tradițională animistă, cu amuletele, vracii și sacrificiile lor, la credința creștină a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele.
- Cu mulți ani în urmă ați primit mandatul misionar. Ce a însemnat acea zi?
Crucea și Biblia primite în ziua mandatului misionar au rămas un punct de referință în desfășurarea activităților mele misionare. Am făcut mereu referință la cuvântul lui Dumnezeu și am purtat cu mine crucea; chiar celor cărora le era frică de rău le-am recomandat să poarte mereu o cruce, semnul apartenenței la Dumnezeu.
- Vorbiți-ne puțin despre misiunea din Coasta de Fildeș după atâția ani de muncă.
M-am aflat în centrul țării, într-o zonă unde, în afară de câțiva funcționari, oamenii se susțin doar din cultivarea pământului, o muncă rudimentară și istovitoare. Când am ajuns în regiunea Djebonoua aveam doar 15 comunități evanghelizate, astăzi sunt peste 40; la început celebram Liturghia într-o capelă, astăzi este o biserică frumoasă; activitatea noastră a luat naștere ca parte a unei regiuni misionare, iar actualmente este parohie. Schimbările au fost semnificative, susținute fiind de harul lui Dumnezeu și de colaborarea credincioșilor. Mulțumim Domnului pentru viziunea și perspectiva pastorală în care fiecare și-a asumat rolul specific.
- Aveți momente deosebite pe care le păstrați în inimă?
Sunt atât de multe că nu aș putea să le relatez: fiecare evanghelizare a fost un moment special; celebrările de sărbători au fost profunde, intense și mișcătoare; iar mărturia convertiților în biserică după împărtășanie m-a încurajat de multe ori. O întâmplare însă e încă vie, aceea a unui bătrân aflat pe patul de moarte după ce l-am îndemnat de multe ori să vină la biserică și nu m-a ascultat. Deși se îndoia că voi merge, am ajuns să-i ofer Botezul. Pierzându-și simțurile, nu mai simțea aproape nimic; a simțit totuși când apa de Botez i-a atins capul, s-a întors, m-a întrebat dacă sunt părintele și mi-a mulțumit. Nu a mai durat mult și a plecat la cele veșnice. Atât pentru mine cât și pentru ceilalți a rămas ca o minune.
- Ce v-ați propus la început ca misionar și ce s-a realizat?
Sincer, la început nu mi-am propus nimic, doar am încercat să fiu atent la propunerile lor, iar schimbările și lucrurile realizate împreună m-au umplut de bucurie și de entuziasm. Nu m-am plictisit niciodată, nu am avut timp de așa ceva, chiar dacă am fost singur. Mă simt împlinit: am însoțit pe calea preoției seminariști din România și de aici, lumea se roagă mai mult, activitățile pastorale sunt multe, numărul evanghelizărilor a crescut, la fel și numărul capelelor, grotelor etc. La acestea aș adăuga multe proiecte și casa parohială construită cu ajutorul Diecezei de Iași prin Centrul Misionar Diecezan. Sunt mulțumit!
- Un gând pentru cititori...
Aș vrea să mulțumesc tuturor pentru ajutorul acordat, pentru rugăciunile și sacrificiile făcute! Ați susținut misionarii și implicit opera lui Dumnezeu. Domnul să vă răsplătească pentru tot binele făcut!
Pr. Florin-Petru Sescu