Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Nisiporești și Irlanda. Mărturia continuă...

Suntem doi soți dintre cei care au sărbătorit 25 de ani de căsătorie la Întâlnirea Diecezană a Familiilor de la Nisiporești. Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru tot și-l rugăm să ne fie alături și în continuare.

Era pentru prima dată când mergeam la o astfel de întâlnire plini de curiozitate, iar motivul era tema aleasă: "Familia și splendoarea curăției". "Hm, curajos părintele!", i-am spus soțului după ce am văzut-o.

De ce curajos? E simplu! E suficient să privim la atâția tineri care conviețuiesc astăzi înainte de căsătorie. Sigur nu îmbrățișează virtutea curăției, așa cum spre binele nostru ne sfătuiește Biserica. Dar nici între soți situația nu este mai roză.

Humanae vitae, documentul care a fost amintit deseori la Nisiporești și care, alături de beatificarea Veronicăi Antal, a fost ales ca motiv în propunerea unei astfel de teme, are la bază tocmai această dorință a Bisericii ca soții să se respecte reciproc în actul conjugal.

De fapt, când avem o astfel de temă: "Familia și splendoarea curăției", înseamnă că mai întâi avem ceva ce nu e "splendoare", ceva ce, în loc să strălucească, face să fie întuneric și, în consecință, suferință. Este vorba de modalitatea în care soții înțeleg valoarea actului conjugal: în loc să fie cel mai profund moment de dăruire reciprocă, deschis spre viață și spre comuniunea dintre ei, să-i ajute să crească, să se construiască, să se maturizeze ca soți, să-i motiveze, de multe ori, nefiind bine înțeles, întunecă relația dintre ei.

La Nisiporești am înțeles cât de important e ca soții să știe să se respecte în actul conjugal, să-l trăiască așa cum învață Sfânta Scriptură și Biserica. "Castitatea, se spunea pe pliantul de promovare al evenimentului, nu este numai pentru clerici și persoane consacrate, ci este pentru om în general, pentru omul care respectă și se respectă, iar soții prin excelență sunt chemați să se respecte".

Este ceea ce am înțeles noi cu 25 de ani în urmă când, datorită unui preot curajos și foarte deschis, la cursul de pregătire pentru căsătorie, cu ocazia mai multor întâlniri, ni s-a prezentat la modul cel mai sincer și direct ce presupune a fi soț și soție. Am aflat atunci multe lucruri pe care, dacă nu ni le spunea acel preot, nu aveam de unde să le știm. Ni le-a spus, le-am notat, mai ales în mintea și în inima noastră de tineri aspiranți la viața de familie, iar acum, la 25 de ani de la căsătorie, fără nicio ezitare putem spune că ne-au prins bine. Bineînțeles că nu ne-a fost ușor, dar am depășit dificultățile împreună, ne-am ajutat reciproc.

Și ca o continuare a ceea ce a fost la Nisiporești, Irlanda, cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor, a propus aceeași linie, linia moralității, bazată pe respect reciproc, pe iubire, pe deschiderea spre viață, pe iertarea și înțelegerea celui care greșește în familie, dar și pe reevaluarea locului pe care îl are Dumnezeu într-o astfel de realitate.

Îndemnul papei Francisc cu această ocazie, de a sublinia mai mult ceea ce funcționează în familie decât ceea ce nu funcționează, ne-a făcut pe noi, ca familii, să retrezim acea parte care probabil că a amorțit la mulți dintre noi: prețuirea celuilalt.

Celălalt nu este un obiect pe care "l-am cumpărat" prin căsătorie, ci e darul lui Dumnezeu pe care ni l-a dat spre a avea grijă de el, pentru a-l iubi și îngriji, pentru a merge alături pe drumul mântuirii.

Valeria și Mihai Pericică



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat