Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Noi cardinali
"Nimeni dintre noi nu trebuie să se simtă «superior» față de cineva. Nimeni dintre noi nu trebuie să se uite la alții de sus în jos. Ba da, putem să ne uităm de sus în jos la o persoană, dar numai atunci când o ajutăm să se ridice", a spus papa Francisc la consistoriul de joi, 28 iunie, prezidat în bazilica "Sfântul Petru" pentru crearea a 14 noi cardinali. În urma acestui consistoriu, Colegiul cardinalilor numără 227 de cardinali, din care 125 sunt electori și 102 nonelectori.

Primul prefect laic
Paolo Ruffini - născut în anul 1956, căsătorit în 1986, jurnalist din 1979, director de radio din 1996 și, din 2002, director de programe de televiziune (Rai3 și Tv2000) - este, începând cu 5 iulie, primul laic numit în fruntea unui dicaster din Curia Romană, Departamentul pentru Comunicare, care cuprinde și coordonează toate structurile editoriale, informative, comunicative și multimedia ale Sfântului Scaun împreună cu acela care odinioară era Consiliul Pontifical al Comunicațiilor Sociale.

Postnovici și studenți
La Colegiul Internațional "San Lorenzo da Brindisi" din Roma a avut loc prima adunare a postnovicilor și a studenților capucini din Europa, în perioada 8-12 iulie. Au fost peste 180 de tineri frați capucini, printre care și 11 frați români, însoțiți de pr. Leon Budău, OFMCap., maestrul de formare al postnovicilor, care, la inițiativa fr. Mauro Jöhri, ministrul general al Ordinului Fraților Minori Capucini, s-au întâlnit pentru a dialoga asupra formării în cadrul ordinului și asupra pașilor care trebuie făcuți pentru a fi o prezență vie pe continentul european.

Pelerin între pelerini
Împreună cu un grup de 42 de pelerini, surori din cadrul Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și laici, ep. Petru Gherghel a participat la un pelerinaj la locurile natale ale sfântului Ioan Paul al II-lea și la marile sanctuare mariane din Polonia, sub coordonarea pr. Iosif Dorcu, în perioada 9-17 iulie. Un moment deosebit al pelerinajului a fost sfânta Liturghie celebrată în fața icoanei miraculoase a Maicii Domnului (Madona Neagră) de la Czestochowa. La Cacica se află o copie a acestei icoane.

O nouă comunitate
La Parma (Italia) s-a înființat comunitatea romano-catolică română, care este păstorită de pr. Vincențiu Bejan, OFMCap., Custodia "Fericitul Ieremia" din România. Sfânta Liturghie în limba română pentru această comunitate se celebrează în prima duminică din lună, la ora 16.00, în biserica "Sacro Cuore", P.le Volta, 1, Parma. Tot aici activează sr. Mariana Chicet și sr. Monica Butacu din Congregația "Slujitoarele Preacuratei din Parma".

Întâlnire misionară
Prima întâlnire a directorilor diecezani ai Operelor Misionare Pontificale (OMP) din România a avut loc în perioada 2-4 iulie, la Ciofliceni, fiind prezidată de pr. Eugen Blaj, director național al OMP în România, având ca scop formarea Consiliului Național al OMP. A fost prezentat Statutul Operelor Misionare Pontificale, tradus și publicat pentru prima dată în limba română, s-au explicat cele patru secretariate care sunt cuprinse în statut. A participat și Isabella Matulli, director diecezan al OMP din Faenza, Italia. Dieceza de Iași a fost reprezentată de pr. Pavel Chelaru.

Mobilitatea umană
"Inspirând schimbarea: a forma, a informa și a sensibiliza asupra mobilității umane" a fost tema întâlnirii anuale a episcopilor și a delegaților responsabili cu pastorația migranților din cadrul Conferințelor Episcopilor din Europa, în perioada 13-15 iulie la Stockholm, Suedia, la care a participat și pr. Florin-Petru Sescu, delegat al PS Petru Gherghel, responsabil cu migranții în cadrul Conferinței Episcopilor din România. Cum să informezi lumea și mai ales să formezi credincioșii catolici pentru a percepe în mod corect acest fenomen al migrației? Ce instrumente să folosești? Cum să combați numeroasele știri false? - au fost câteva dintre întrebările care au ghidat lucrările întâlnirii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat