Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Birnau

Lacul Constanța (al treilea ca mărime în Europa) se află la confluența a trei țări: Germania, Elveția și Austria. Pe malul german, pe o colină dintre localitățile Nussdorf și Uhldingen-Mühlhofen, printre plantații de vii, se află marele sanctuar Birnau. Vizitarea acestui sanctuar este o adevărată încântare, deoarece este una dintre marile capodopere rococo.

O primă biserică a fost construită aici prin secolul al IX-lea, pe teritoriul ce aparținea Abației de Salem. O scrisoare din anul 833 vorbește despre o "capelă a pelerinilor", iar un alt document din anul 1227 menționează că aici ar fi fost un convent. O altă mărturie din anul 1317 arată că la capela dedicată Maicii Domnului erau organizate pelerinaje, conduse de preoți diecezani. Călugării cistercieni de la Salem, prin intervenția papei Urban al VI-lea, primesc custodia capelei de la Birnau la 27 martie 1384. În anul 1420 este așezată aici o statuie a Maicii Domnului, considerată miraculoasă. Această statuie atrăgea așa de mulți pelerini, încât biserica a fost mărită de mai multe ori în secolele XVI-XVII. În timpul Războiului de 30 de ani (1618-1648), biserica mare a fost distrusă, rămânând doar vechea capelă. O cronică a timpului notează că statuia Mariei a fost salvată de un muncitor care a dus-o la Mănăstirea de Salem.

Deși se dorea de mult timp, abia la 11 iunie 1747, după lungi dispute, s-a pus piatra de temelie pentru sanctuarul nou, de către abatele Anselm Shwab, după ce papa Benedict al XIV-lea a dat o bulă prin care cerea Abației de Salem să accepte noul proiect și să înapoieze statuia miraculoasă. Construirea a început conform schițelor arhitectului Peter Thumb din Vorarlberg. Lucrările s-au încheiat în numai trei ani, iar la 21 septembrie biserica a fost deja consacrată. Arhitectul a propus ca fațada sanctuarului să fie paralelă cu malul lacului, pentru a fi văzut de la mare distanță ca o legătură între cer și pământ. Turnul, situat deasupra intrării, are înălțimea de 51 m.

Din motive politice, în anul 1804 sanctuarul a fost închis, clopotele și orga fiind vândute. Abia în anul 1919 abația Wettingen-Mehrerau (Austria) a cumpărat întreg edificiul, și l-a redeschis la 20 noiembrie. S-a reușit, de asemenea, recuperarea clopotelor și a orgii. Sanctuarul a fost restaurat, iar în anul 1971 papa Paul al VI-lea l-a ridicat la rangul de basilica minor. Astăzi sanctuarul este în custodia călugărilor cistercieni.

Interiorul bisericii nu impresionează prin dimensiuni, având o singură navată, însă statuile, frescele și decorațiunile sunt o adevărată capodoperă a artei rococo, aparținând artistului Joseph Anton Feuchtmayer. Frescele de pe plafon, reprezentând scene din viața Mariei, sunt opera lui Gottfried Bernhard Göz. La Birnau există șapte altare. Autorul, Joseph Anton Feuchtmayer, a ales acest număr pentru a aminti de cele șapte altare de la bazilica "Sfântul Petru" din Roma care trebuiau vizitate pentru a obține indulgența plenară.

Statuia miraculoasă, care este punctul principal al sanctuarului, este așezată în centrul prezbiteriului, deasupra tabernacolului. Cu o înălțime de doar 80 cm, datează din anul 1420 și aparține unui autor necunoscut. Maria, așezată pe un tron, poartă o coroană aurită - care datează din anul 1733 - și ține pruncul pe genunchiul stâng. Pruncul ține în mâna stângă o cruce, iar mâna dreaptă o întinde spre mărul din mâna mamei.

Birnau este cel mai important loc de pelerinaj din împrejurimile lacului Constanța, ajungând aici anual peste 100.000 de pelerini. Există 18 pelerinaje oficiale, dintre care cele mai frecventate sunt "pelerinajele de Fatima" în ziua de 13 a fiecărei luni. Sărbătoarea sanctuarului se celebrează duminica de după 2 iulie (vechea dată a sărbătorii Vizitei Fecioarei Maria).

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat