Papa Francisc la Bari
Reflecție și rugăciune
Papa Francisc a fost prezent la 7 iulie la Bari, în Italia, pentru "o zi de reflecție și rugăciune cu privire la situația dramatică existentă în Orientul Mijlociu, care afectează atât de mulți frați și surori în credință", așa cum anunțase vizita, la 25 aprilie, Greg Burke, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun. Totodată, această reuniune a avut și un caracter ecumenic, la care au participat capi de Biserici și comunități creștine din regiunea Orientului Mijlociu. Printre aceștia, patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, patriarhul Teodoros, al Alexandriei și al întregii Africi, mitropolitul Ilarion, care l-a reprezentat pe patriarhul de Moscova și al întregii Rusii, Kiril, patriarhul Tawadros al II-lea, al Bisericii Ortodoxe Copte de Alexandria etc.
Timp de opt ore, cât a durat această vizită a papei Francisc la Bari, cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Orientul Mijlociu, participanții au deplorat complicitatea celor care exploatează bogățiile regiunii, dar lasă în urmă distrugere, lacrimi și moarte, punând în pericol existența însăși a creștinilor, papa insistând că "un Orient Mijlociu fără creștini n-ar fi Orient Mijlociu".
Programul vizitei a început prin sosirea papei Francisc în Piața "Cristofor Columb" din Bari, unde a fost întâmpinat de Mons. Francesco Cacucci, arhiepiscop de Bari-Bitondo, și de autoritățile locale și regionale. Papa a mers apoi la bazilica pontificală "Sfântul Nicolae", unde au sosit și patriarhii, aceștia fiind întâmpinați de papa Francisc în fața bazilicii.
După salutul comunității fraților dominicani, papa și patriarhii au coborât în cripta bazilicii pentru a venera relicvele sfântului Nicolae; aici papa Francisc a aprins "candela cu o singură flacără", o candelă în formă de barcă, reprezentând Biserica.
Apoi participanții au ieșit în "Rotonda" de pe malul mării, unde a avut loc întâlnirea de rugăciune comună, după care papa și patriarhii s-au întors în bazilică, unde, timp de peste două ore, s-a desfășurat un dialog cu ușile închise, în jurul unei mese rotunde enorme, în inima bazilicii "Sfântul Nicolae". Alături de papa a fost Mons. Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic al Patriarhiei de Ierusalim. La sfârșitul întâlnirii, pe platoul bazilicii, papa Francisc a citit mesajul său de încheiere, după care un grup de copii a dat drumul la câțiva porumbei ca semn de pace.
După prânz, în palatul arhiepiscopal, papa și-a luat rămas bun de la patriarhi, iar înainte de a urca în elicopter a salutat autoritățile.
S-a dorit prin această întâlnire să se dea creștinilor din Orientul Mijlociu un semn de apropiere și solidaritate. Amintea papa în cuvântul său introductiv la rugăciunea pentru pace de datoria de a ne ruga uniți, pentru că "indiferența ucide și noi vrem să fim glas care contrastează omuciderea indiferenței. Vrem să dăm glas celui care nu are glas, celui care poate doar să înghită lacrimi, pentru că Orientul Mijlociu astăzi plânge, suferă și tace, în timp ce alții îl calcă în picioare căutând putere și bogății".
Papa Francisc este al cincilea papă care a vizitat orașul sfântului Nicolae - "fereastra spre Orient", cum mai este numit orașul Bari - după vizita din anul 2005 făcută de papa Benedict al XVI-lea, cea din 1984 a papei Ioan Paul al II-lea, vizita papei Inocențiu al XII-lea în anul 1137 și ale papei Urban, în anii 1098 și 1089.
Probabil că roadele întâlnirii vor fi zilele acestea imperceptibile, dar cu siguranță în timp vor fi vizibile, și poate tocmai faptul că oameni ce sunt capi ai diferitelor confesiuni sunt împreună, discută și se roagă va produce roade de speranță și pace.
Pr. Adrian Blăjuță