Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințirea bisericii din Sprânceana

Sfințirea bisericii și consacrarea altarului din Sprânceana, județul Iași, cu hramul Nașterea Sfintei Fecioare Maria, au avut loc duminică, 22 iulie, în cadrul sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă, pr. Robert Gașpal, parohul comunității, dar și mulți alți preoți. Au fost prezenți credincioși din Sprânceana, precum și oaspeți din alte comunități.

Sprânceana este un sat al comunei Erbiceni, așezat pe partea dreaptă a râului Bahlui, la 3 km depărtare, spre nord, de Podu Iloaiei, în apropiere de halta CFR Erbiceni, de pe linia ferată Podu Iloaiei - Hârlău.

În trecut, satul a purtat numele de Bârlești-Unguri. Denumirea de Sprânceana datează în statisticile catolice din anul 1926 și, după cum spune tradiția locală, acest nume a fost dat de un învățător, ținând cont de faptul că satul e așezat pe sprânceana unui deal.

Comunitatea catolică de aici a depins din punct de vedere religios de diferite parohii, după cum urmează: Horlești - până în anul 1946, Cotnari - până în anul 1969, Bălțați - până în anul 2004, iar acum aparține de Podu Iloaiei.

Schematismul Misiunii din anul 1850 semnalează că la Bârlești cei 63 de credincioși au o biserică din lemn închinată sfântului Mihail Arhanghelul. În statistica bisericilor catolice din Moldova din perioada 1871-1872 se arată că biserica din Bârlești a fost construită din lemn în anul 1845, iar în statisticile anuale ale Parohiei Horlești din anul 1887 se face mențiunea că biserica din Bârlești supraviețuiește încă de la ruină, iar în anii următori, 1888 și 1889, că biserica nu e încă gata. Aceste două informații arată că aici se construia o nouă biserică pe locul unde se mutase vatra satului, biserică demolată în anul 1961. În acest an, credincioșii din sat, conduși de părintele paroh Johann Proschinger, au turnat temelia actualei biserici. Din cauza comunismului nu au mai avut voie să continue construirea ei, dar li s-a spus că, dacă în decurs de o săptămână - cât autoritățile de partid nu vor intra în sat - vor reuși să ridice ceva, nu vor avea nicio problemă.

Așa a apărut o biserică, fiind cât jumătate din temelie. Construită parțial pe temelie, dar și direct pe pământ, vechea biserică a fost plină de crăpături și a devenit un real pericol pentru credincioșii localității. În anul 2006, la 14 mai, în prezența părintelui Iosif Dorcu, decan de Iași, a altor preoți, a parohului locului și a multor credincioși din Sprânceana, precum și din împrejurimi, a fost celebrată ultima Liturghie în această biserică, urmând ca apoi să fie demolată.

După aproape 60 de ani de la turnarea temeliei actualei biserici și după peste 10 ani de muncă susținută de credincioșii din sat, de Episcopia de Iași, dar și de darnici binefăcători din străinătate, am ajuns la momentul împlinirii dorințelor înaintașilor noștri, dar și a muncii și rugăciunilor noastre, adică la momentul sfințirii bisericii și al consacrării altarului.

Printre preoții care au lucrat în trecut la/în această biserică, amintim: Ioan Lădan, Johann Proschinger, Anton Bișoc, Ieronim Budulai, Claudiu Dumea, Anton Encuț, Mihai Gal, Alois Bișoc, Iosif Agiurgioaei și Alois Hârja.

Biserica actuală, în stil roman, are 25,55 m lungime, 14,20 m lățime, 12,20 m înălțimea navei, 24,50 m are turnul, peste care tronează o cruce de inox de 3 m.

La 1 ianuarie 2018, comunitatea din Sprânceana avea 115 familii cu 270 de credincioși.

Pr. Robert Gașpal



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat