Gramatica vocațională. Mulțumesc
Cu acest număr încheiem seria "gramaticii vocaționale", un itinerar prin care, pe parcursul anului 2017, am dorit să descoperim că tot ceea ce este măreț în viața noastră provine de la Cineva care cheamă. Pornind de la tema aleasă de papa Francisc pentru următorul Sinod al Episcopilor, "Tinerii, credința și discernământul vocațional", în fiecare lună ne-am oprit asupra unor cuvinte-cheie care ne-au ajutat să înțelegem lucrarea lui Dumnezeu în viața noastră. Acestea au fost: "Tată", "iată-mă", "tu", "da", "nu te teme", "urmează-mă", "mergi", "astăzi", "să iubești" și "amintește-ți". În această ultimă etapă, ne oprim asupra cuvântului "mulțumesc", chiar în acest timp în care îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru darul Fiului său, făcut om, și pentru tot ceea ce ne-a oferit în anul 2017.
"Mulțumesc" este răspunsul la un dar primit, de cele mai multe ori în mod gratuit, și manifestă recunoștința. Atunci când mulțumim pentru ceea ce suntem și pentru ceea ce primim, descoperim că putem nu numai să dăruim ceva la rândul nostru, ci chiar să fim un dar pentru ceilalți. Astfel, într-un "mulțumesc" se împletește bucuria darului primit și chemarea de a dărui la rândul nostru.
Contemplând darurile primite de la Dumnezeu, nu putem să nu înălțăm recunoștința noastră și să îl preamărim pentru lucrarea sa în noi. Psalmul 100 îndeamnă la a aduce laudă lui Dumnezeu pentru darurile sale: "Strigați de bucurie către Domnul, toți locuitorii pământului... El ne-a făcut, ai lui suntem, poporul lui și turma pășunii sale. Intrați pe porțile lui cu imnuri de laudă, intrați cu laude în casa lui!" Un gest de recunoștință este evidențiat de evanghelistul Luca prin relatarea vindecării celor zece leproși (cf. Lc 17,11-19). Strigătul leproșilor atinge inima lui Isus, care, prin cuvântul său, îi vindecă. Dintre ei, doar un samaritean se întoarce pentru a-i mulțumi lui Cristos. Mulțumirea pentru darul primit îi deschide orizontul credinței, astfel încât vede în Cristos nu doar pe cel care l-a vindecat, ci mai ales pe Domnul vieții sale. Isus îl invită să trăiască mereu în această nouă condiție plină de recunoștință: "Ridică-te și mergi! Credința ta te-a mântuit". Astfel, atitudinea de mulțumire întărește legătura cu Dumnezeu. William Blake, artist și poet englez, spunea: "Cel care vede infinitul în toate lucrurile îl vede pe Dumnezeu. Cel care, cu rațiunea sa, nu vede decât prezența lor exterioară nu se vede decât pe sine".
Dacă știm să îi spunem "mulțumesc" lui Dumnezeu, vom fi mai conștienți că sunt atâtea persoane în viața noastră față de care nu ne-ar ajunge cuvintele pentru a exprima mulțumirea noastră. E nevoie să fim mai atenți cu aceste persoane generoase care ne înconjoară și să nu ezităm să le manifestăm recunoștința noastră. În felul acesta evităm să ne obișnuim cu "normalitatea" darurilor primite sau, mai grav, să considerăm că ceea ce primim ni se cuvine. Nerecunoștința este fiica mândriei!
Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului și începutul anului sunt ocazii potrivite pentru a nu înceta să îi spunem "mulțumesc" lui Dumnezeu! O putem face cu minunata rugăciune a sfântului Ignațiu de Loyola: "Ia-mi, Doamne, și primește toată libertatea mea, memoria, mintea și voința mea toată. Tot ce am sau ce posed e din darul tău. Ție, Doamne, ți le înapoiez; toate ale tale sunt; dispune de ele după bunul tău plac. Dă-mi numai iubirea și harul tău și mi-e de ajuns".
La mulți ani 2018!
Pr. Felix Roca