Acest copil are nevoie de mine, cum să-l ajut?!
Este luna iunie, o lună în care privirea oamenilor se îndreaptă cu mai multă atenție asupra copiilor și asupra activităților organizate pentru ei. În această situație, în mintea tuturor celor care se ocupă de ei apare o întrebare cât se poate de firească și justă: "Ce ar trebui să facem pentru a-i atrage și pentru a-i ajuta?" O altă cultură și un alt orizont al preocupărilor le captează atenția copiilor și tinerilor, iar interesul lor este din ce în ce mai greu de focalizat și canalizat. O poveste dintr-o misiune din Congo a provocat o dezbatere aprinsă la o întâlnire misionară. Este povestea unui preot misionar care a reușit să salveze viața unei copile pe nume Sona.
Sona era o fetiță care făcea parte din una dintre cele două familii rămase păgâne într-un sat al misiunii și care a frecventat timp de șase ani școala catolică, venind la biserică duminică de duminică. De ceva timp îi ceruse preotului Botezul, dar acesta a sfătuit-o să mai aștepte puțin din cauza vârstei fragede și a situației familiale. Refuzul a adus o anumită dezamăgire pe chipul fetei, dar era pe moment cea mai bună decizie.
La câteva săptămâni după discuția avută, cineva a venit repede la preotul misionar și l-a informat că Sona a fost mușcată de o cobră. Cu remușcări și cu inima strânsă, preotul a pornit în grabă spre casa fetei, rugându-se să nu o piardă.
Ajungând la casa Sonei, a găsit-o întinsă în curte, înconjurată de multă lume. În spatele fetiței se tot plimbau și murmurau formule magice doi vraci și un vrăjitor chemați să o ajute, în timp ce câteva persoane pregăteau un antidot din ierburi și rădăcini. A înțeles că Sona a fost mușcată în timp ce încerca să hrănească animalele din curte, iar intervenția sorei infirmiere, venită imediat să o ajute aplicând un cordon strâns care să nu permită sângelui să circule în corp, a fost refuzată cu vehemență și duritate.
Situația era critică. Timpul se scurgea și orice minut trecut însemna o agravare a sănătății fetiței. În condițiile date, preotul a exclamat în sinea lui: "Acest copil are nevoie de mine, cum să-l ajut!?" S-a apropiat de tată și i-a spus că Dumnezeu vrea să o ia pe Sona. I-a mai spus că dacă vrea să o salveze trebuie să o ofere lui Dumnezeu, permițând să-i toarne apă pe cap. Acesta a acceptat, așa încât fetița a fost botezată în fața tuturor și a primit numele de Victoria.
Imediat după Botez, i-a explicat că Sona e acum un copil al lui Dumnezeu și că trebuie tratată altfel, așa că a invitat-o pe sora infirmieră să o îngrijească. Sora i-a făcut două tăieturi mici de-a lungul degetului pentru ca sângele atins de venin să curgă afară și i-a administrat vaccinul.
Un preot misionar, ca orice alt misionar, a încercat să cunoască bine societatea și cultura, folosindu-se de această cunoaștere pentru a salva viața naturală și spirituală a unui copil. El a salvat viața Sonei, dar i-a determinat și pe alții să analizeze cu mai multă atenție ce este de făcut pentru a salva viața altora. Mulți s-au întrebat în urma acestei întâmplări: "Noi cât de bine cunoaștem cultura și societatea? Cât de pregătiți suntem să luăm cele mai bune decizii pentru a-i salva pe cei care ne sunt încredințați?" Nimeni nu are o soluție general valabilă, dar cunoașterea problemelor, a culturii, a societății, a copiilor și a tinerilor îi poate aduce mai aproape de o soluție necesară pe aceia care se ocupă de ei.
O întrebare rămâne la finalul întâmplării: "Acest copil are nevoie de mine; cum să-l ajut?!"
Pr. Florin Petru Sescu