- În apararea sanatatii - |
Bolile ficatului. Hepatita virală
Ficatul este un organ unic, localizat în partea dreaptă și superioară a abdomenului, iar funcționarea normală a acestuia este esențială pentru supraviețuire; îndeplinește numeroase roluri în organism: de la depozitarea nutrienților proveniți din alimentație (utilizați apoi ca sursă de energie) și purificarea sângelui (prin reținerea, distrugerea sau inactivarea toxinelor) până la apărarea antiinfecțioasă (prin producerea de factori imuni) sau reglarea coagulării sângelui (prin producerea unor factori specifici).
Hepatita este o boală care afectează ficatul, fiind determinată de virusuri (cel mai frecvent, virusurile A, B, C), agenți toxici (alcool, medicamente, droguri, substanțe chimice) sau poate fi de cauză autoimună (când sistemul imun atacă ficatul, pe care îl consideră în mod eronat ca fiind străin organismului).
Virusurile, odată ajunse în sânge, se îndreaptă cu precădere spre celulele ficatului, unde se multiplică. Drept răspuns, organismul trimite "agenți" (celulele imune) care să distrugă atât virusul, cât și celulele care au fost infectate. Ulterior se produce inflamarea acestor celule, care într-un final vor muri. Virusul A este distrus complet, însă virusurile B și C pot rămâne "adormite" la nivelul ficatului, pentru a se "trezi" la diferite momente în timp, afectând noi celule. Cu timpul, se formează un țesut fibros în jurul celulelor moarte și infectate, astfel că ficatul nu va mai funcționa normal. Pe măsură ce boala avansează, va apărea ciroza.
Hepatitele determinate de virusuri sunt transmisibile de la un om la altul. Hepatita cu virus A se transmite cel mai frecvent pe cale digestivă: consumul de alimente contaminate cu mâinile sau materiile fecale ale celui infectat (de aici și denumirea de "boala mâinilor murdare"). Hepatitele cu virus B și C se transmit printr-o varietate de moduri: contact direct al sângelui contaminat cu o rană deschisă, transfuzii de sânge, transplant de organe, prin ace, periuțe de dinți sau lame de ras, contact sexual, de la mamă la făt în timpul nașterii.
Hepatita A este forma cea mai simplă, care se vindecă relativ repede, fără a ajunge în stadiu cronic, cu eliminarea completă a virusului. Hepatitele B și C sunt cele care au atât forme acute, cât și cronice, în cazuri grave conducând la apariția cirozei și a cancerului la ficat, iar pentru că virusul rămâne în sânge, bolnavul poate transmite virusul timp de ani de zile.
Într-o fază inițială, simptomele sunt date de simpla prezență a virusului în sânge, și nu de afectarea ficatului. Aceste simptome sunt asemănătoare gripei: febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, inapetență, greață și vărsături. Când se produce afectarea ficatului, unul dintre semnele cele mai evidente este icterul (apariția unei colorații gălbui a pielii și a mucoaselor), deoarece bilirubina (pigmentul) din celulele hepatice distruse ajunge în sânge. De asemenea, tot din aceeași cauză, urina va avea o culoare mai închisă. Ficatul se va mări ca urmare a inflamației. Pe măsură ce se instalează convalescența, semnele și simptomele se ameliorează. În faza acută, în mod normal, nu este nevoie de tratament specific, deoarece sistemul imun curăță singur organismul de aceste virusuri. Uneori însă sistemul imun nu poate face față, hepatita trecând în stadiul cronic (după circa 6 luni), situație în care poate fi nevoie de tratament antiviral sau transplant de ficat.
Deși cei mai mulți dintre bolnavi se pot vindeca, virusurile hepatitei pot afecta sever sănătatea, astfel că este deosebit de important să prevenim infecția prin măsuri de igienă, protecție când folosim ace sau când avem răni deschise, sterilizarea instrumentelor medicale etc.
Dr. Bianca Hanganu