Mărturisitori ai credinței creștine (IV)
"S-a înălțat la cer, șade de-a dreapta lui Dumnezeu. Tatăl atotputernicul" (Articolul al 6-lea din Crez)
Textele sacre, atât din Vechiul, dar îndeosebi cele din Noul Testament, ne asigură de întruparea Fiului lui Dumnezeu ca Fiu al Omului, "pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire".
Șederea vizibilă "între ai săi" este considerată, din punct de vedere cronologic, limitată la 33 de ani, din care doar trei de activitate publică, evanghelizatoare și de împlinire a operei de mântuire.
În acest timp, Isus a spus celor care îl ascultau, mai cu seamă celor pe care i-a chemat să-i fie martori apropiați, că vine de la Tatăl și că se va întoarce la Tatăl: "Am ieșit de la Tatăl și am venit în lume; iarăși las lumea și mă duc la Tatăl" (In 16,28). Le-a mai spus și le-a repetat că va avea de suferit multe din partea arhiereilor și a bătrânilor poporului care vor cere condamnarea lui la moartea prin răstignire, dar că a treia zi va învia, ceea ce s-a adeverit întocmai.
Sfântul evanghelist Marcu relatează foarte pe scurt, în ultimele versete ale evangheliei scrise de el, despre cea din urmă întrevedere a lui Isus cu ucenicii, când le spune: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura. Cine va crede și va fi botezat, se va mântui; iar cine nu va crede va fi condamnat" (Mc 16,15-16). În final, adaugă: "După ce le-a vorbit, Domnul Isus s-a înălțat la cer și s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu. Iar ei au plecat și au predicat pretutindeni, în timp ce Domnul lucra cu ei și le întărea cuvântul prin semnele care îi însoțeau" (Mc 19-20). Cei unsprezece apostoli au întreprins această misiune după ce l-au ales pe Matia în locul lui Iuda Iscarioteanul și după imediata coborâre a Duhului Sfânt, în ziua Rusaliilor.
Catehismul Bisericii Catolice (nr. 666-668) ne învață că "înălțarea lui Cristos marchează intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde va veni iarăși, dar care până atunci îl ascunde privirilor oamenilor. Isus Cristos, capul Bisericii, merge înaintea noastră în împărăția glorioasă a Tatălui pentru ca noi, mădularele trupului său, să trăim în speranța că într-o zi vom fi pe vecie cu el. Isus Cristos, intrând odată pentru totdeauna în sanctuarul cerului, mijlocește necontenit pentru noi, fiind mijlocitorul care ne asigură întruna revărsarea Duhului Sfânt".
Ferice de fiecare creștin care, călăuzit de această lumină a credinței, o urmează, o trăiește și o mărturisește cu tărie și bucurie.
P.A.D.