Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Sameiro

Orașul portughez Braga a fost fondat de romani în urmă cu două mii de ani, sub numele de Bracara Augusta, și se pare că este unul dintre cele mai vechi orașe încreștinate din lume.

Situat în partea de nord a țării, este al treilea oraș după Lisabona și Porto. Pe o colină înaltă, la o altitudine de 663 de metri, în partea estică a orașului, pelerinul poate întâlni sanctuarul marian Sameiro, al doilea ca importanță după cel de la Fatima.

Istoria sanctuarului începe destul de târziu, în anul 1863. La 8 decembrie 1854, papa Pius al IX-lea a declarat oficial dogma Neprihănita zămislire. Un preot foarte devotat Maicii Domnului, Martinho António Pereira da Silva, încântat de decizia papei, a decis să construiască un monument dedicat Neprihănitei Zămisliri pe colina Sameiro. Era vorba, de fapt, de un piedestal de granit pe care să fie așezată o statuie a Maicii Domnului, sculptată în marmură albă de către artistul italian Emídio Carlos Amatuci. Astfel, la 14 iunie 1863 s-a pus piatra fundamentală, iar la 29 august 1869 a fost așezată statuia, binecuvântată fiind de arhiepiscopul de Braga, José Joaquim de Azevedo e Moura.

La 7 august 1878 a fost adusă la Sameiro o altă statuie a sfintei Fecioare, lucrare a italianului Eugénio Maccagnani. Din motive necunoscute, monumentul a fost distrus la 9 ianuarie 1883, însă statuia a fost găsită intactă printre ruine.

Construirea noului sanctuar în stil neoclasic a început la 31 august 1890, când s-a pus piatra fundamentală, însă consacrarea a avut loc abia la 7 iunie 1953.

Sanctuarul are o arhitectură fără elemente surprinzătoare, însă merită atenție cele două turnuri de la intrare, cupola care domină, tabernacolul, sculptat în argint masiv și, desigur, statuia de deasupra altarului. Maria, cu un chip gingaș, poate puțin trist, înveșmântată cu o mantie albastră, ține mâna stângă la piept, iar cu cea dreaptă binecuvântează. Coroana de pe capul Fecioarei, cu care a fost încoronată de către delegatul papei, nunțiul papal Giuseppe Macchi la 12 iunie 1904, este realizată din aur masiv și cântărește 25 de kg. Pe fundal, cu litere aurite, este inscripționată expresia: "Et macula originalis non est in te" (Și prihană strămoșească nu este în tine). Urcând 265 de trepte, după ce se trece printr-un culoar plin cu ex-voto-uri, se poate ajunge în vârful cupolei. Merită atenție și cripta sanctuarului, ornamentată cu mozaicuri, inaugurată în anul 1979.

În fața sanctuarului se extinde o esplanadă generoasă, marcată din loc în loc cu diferite statui ale unor sfinți care au scris despre sfânta Maria: sfântul Bernard, sfântul Anton de Padova, sfântul Ciril din Ierusalim și sfântul Alfons de Liguori. Chiar la intrare, pe culmea dealului, unde se opresc scările care pornesc din oraș, domină, pe două coloane foarte înalte, statuile inimii lui Isus și a Maicii Domnului. Papa Paul al VI-lea a ridicat sanctuarul la rang de bazilică în anul 1964.

Zilele speciale de pelerinaj la Sameiro sunt prima duminică din iunie și ultima duminică din luna august, însă ziua de sărbătoare este 12 iunie, ziua încoronării statuii.

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea a vizitat Sameiro la 15 mai 1982, iar doi ani mai târziu, la 12 iunie 1984, s-a realizat o splendidă statuie a pontifului în amintirea vizitei sale. Mai târziu, sanctuarul a primit ca un mare dar și o relicvă a sfântului papă.

La 8 decembrie 2004, la 150 de ani de la declararea dogmei Neprihănita zămislire, papa Ioan Paul al II-lea l-a delegat pe cardinalul brazilian Eugenio de Araújo Sales să prezideze celebrările și, prin intermediul acestuia, a oferit sanctuarului trandafirul de aur.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat