Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Eduard-Mihai Coșa, responsabil al Oficiului pentru Cler

M-au impresionat mereu preoții "sfinți" încă în viață

- Ce înseamnă a fi responsabil al Oficiului pentru Cler?

Ca și celelalte oficii ale curiei diecezane, Oficiul pentru Cler face parte din organigrama diecezană și este un instrument de legătură și comunicare al episcopului cu preoții săi implicați în diferitele sectoare de activitate ale diecezei. Responsabilul oficiului are misiunea de a colabora cu episcopul la derularea proiectelor stabilite pentru anul pastoral în curs.

- Care sunt proiectele Oficiului pentru Cler?

Sunt cunoscute în general proiectele anuale ale oficiului. An de an sunt organizate alternativ cursuri de formare teologico-pastorale și serii de exerciții spirituale. Pe lângă aceste programe anuale intervin periodic și alte evenimente ocazionale. Evident, Oficiul pentru Cler ar trebui să privească și spre seminarii, mai ales spre seriile care sunt în ultima perioadă a formării lor și se pregătesc să intre în rândul clerului diecezan. Rolul oficiului precum și un program general al proiectelor anuale vor fi prezentate și explicate mai bine în Statutul oficiului în curs de elaborare.

- Ce va fi în anul 2017?

Pentru anul în curs, 2017, s-a anunțat deja programul pentru bianualele cursuri de formare teologico-pastorale. De menționat însă că la ultimul consiliu episcopal, păstorul diecezei, făcând referință la normele Dreptului canonic și ale Cărții sinodale sublinia obligația fiecărui preot din dieceză de a-și organiza programul astfel încât să-și rezerve câteva zile de reculegere spirituală, pe lângă cele de formare. Apoi la sugestia Conferințelor Superioarelor și Superiorilor Majori din România care propun un trieniu de rugăciune și reflecție pentru adunările generale proprii ca pregătire a următorului Sinod al episcopilor din 2018 cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional", PS Petru Gherghel recomandă, în primul rând tinerilor, ca în toate inițiativele formative, pastorale și catehetice să-și îndrepte atenția spre acest moment de o importanță atât de mare, dar cheamă și Oficiul pentru Vocații precum și Oficiul pentru Cler să fructifice această oportunitate și să dea un avânt animării și discernământului vocațional în Biserica locală.

- Dacă ne-am opri asupra statisticilor, de câți preoți vorbim în lume, în România, în dieceză?

Conform cifrelor prezentate de Anuarul pontifical 2016 (singura sursă abilitată să prezinte date oficiale), numărul în ansamblu al preoților - seculari și călugări - a fost la sfârșitul anului 2014 de 415.792, în creștere față de anul precedent când erau 415.348. Tot după aceeași sursă în România sunt 1.978 de preoți, dintre care 1.130 sunt romano-catolici (929 diecezani, 201 călugări) și 848 greco-catolici (809 diecezani, 39 călugări). În Dieceza de Iași erau, la finalul anului 2016, 419 preoți (285 diecezani, 134 călugări), la care se mai adaugă 96 care activează în afara diecezei.

- Care credeți că sunt dificultățile cu care se confruntă preoții astăzi?

Intervențiile ultimilor trei papi ai Bisericii au avertizat mereu asupra pericolelor care pot paraliza viața unui preot: secularismul, nihilismul, relativismul... În urma răspândirii acestor curente se constată scăderea drastică a vocațiilor, cel puțin în Europa occidentală, dar deja și în țările estice. În afară de aceste dificultăți culturale care îngreunează exercitarea misiunii sacerdotale, intervin și mulți alți factori care pot genera sincope în ritmul pastoral al preotului: lipsa comunicării cu confrații, oboseala acumulată, rutina, greutatea administrării bunurilor sau participarea prea timidă a credincioșilor, în special a tinerilor la viața Bisericii pot altera prospețimea mărturiei de credință a preotului care ar trebui să arate lumii frumusețea slujirii lui Cristos cu bucurie și speranță.

- Cum ar putea un preot să-și reaprindă entuziasmul pentru misiunea pe care a primit-o și să-și sfințească viața?

Dacă viața noastră nu se alimentează în mod constant din Dumnezeu, toate acțiunile devin fără conținut. Pentru a ne reaprinde iubirea cea dintâi, avem nevoie periodic de momente speciale cum sunt cele oferite de exercițiile spirituale, zilele de reculegere sau întâlnirile colegiale. Suntem obișnuiți să predicăm și "să dăm sfaturi", dar avem nevoie și noi de ele. Avem nevoie de exercițiile spirituale tocmai pentru a ne analiza starea sufletească, dacă suntem bine orientați, cu fața spre Dumnezeu. Cât privește datoria primordială și comună de a ne sfinți, îmi vin în minte cuvintele unui profesor de spiritualitate pe care l-am avut în anii de formare. El afirma că sfințirea preotului diecezan depinde în cea mai mare măsură de modul în care își trăiește cele trei datorii (munus): datoria de a sfinți - prin celebrarea sfintelor taine, datoria de a învăța - prin predicarea cuvântului și cateheză, și datoria de a conduce - prin administrarea bunurilor încredințate. Îndeplinirea cu fidelitate a acestora și îmbinarea în mod armonios și echilibrat îi garantează o viață rodnică și împlinită.

- Ce ar putea să facă laicii pentru preoți?

Într-o comunitate, credincioșii laici maturi știu că au datoria să se roage pentru preot și să-l susțină în exercitarea triplei sale datorii - misiuni. Ferice de preotul care trăiește în mijlocul unei comunități și are în jurul său colaboratori laici. Ei pot fi oglinda noastră prin care ne vedem și ne cunoaștem mai bine. Credincioșii laici din comunitate ne protejează, ne stimulează, dar ne și corijează. Rolul lor în activitățile pastorale este esențial. Dacă se întâmplă "să alunecăm", ei ne pot ridica, dacă rămânem în urmă ne trag înainte, iar dacă suntem înaintea lor ne urmează de aproape. După părerea mea, în dieceză rolul laicilor nu este evidențiat suficient, iar potențialul lor imens nu este îndeajuns fructificat.

- Ce exemple de preoți sfinți vă fascinează și de ce?

Dincolo de figurile impunătoare ale sfinților păstori menționați în calendarul creștin, m-au impresionat mereu preoții "sfinți" încă în viață. Sunt păstorii pe care i-am cunoscut din copilărie și până în prezent, pe meleagurile noastre sau în lumea întreagă. Sunt vieți de preoți din care poți citi povestea de iubire dintre ei și Cristos; păstrez în memorie astfel de chipuri care mi-au transmis o privire magică, un surâs enigmatic, o vorbă de duh sau o lacrimă dulce, care însă mi-au influențat vocația în mod pozitiv. Am admirat preoții înzestrați cu darul statorniciei și al fidelității chiar și în timp de încercare, cei cu spirit de sacrificiu și zel apostolic, dar, în mod special, m-au fascinat preoții care, ajunși spre apusul vieții, au știut să dezvolte și să păstreze în ei spiritul copilului evanghelic.

- Ce este pentru dv. Preoția?

Un mare dar primit de la Cristos, idealul meu. Este și un mod de viață, o stare în care mă regăsesc. În cei 25 de ani de preoție am avut ocazia să-i cunosc multele laturi. De foarte multe ori mi-a oferit bucurii și satisfacții de nedescris, m-a purtat de la cele mai mărginașe comunități la impunătoarele catedrale sau saloane împodobite, însă niciodată nu a lipsit din ea crucea. De fapt, în cruce găsesc alinare în încercări și forță în dificultăți, dar o simt ca și o trambulină care mă ridică spre înălțimi. Fiecare zi o încep însemnându-mă cu ea și, recunoscător lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, îi declar: Îți mulțumesc, Doamne!

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat