Biblia fără note
Din dorința de a facilita și mai mult accesul la citirea, meditarea și trăirea cuvântului lui Dumnezeu, Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei de Iași a tipărit o nouă ediție a Bibliei realizate în Biserica Romano-Catolică.
Noutatea cea mai importantă este prezența accentelor grafice pe numele proprii și pe cele referitoare, de exemplu, la popoarele din timpul exodului. Aceste accente au fost puse urmând normele limbii române referitoare la preluarea numelor străine în limba română, lucru documentabil în cărțile de specialitate referitoare la gramatica limbii române.
Ediția din anul 2016 a Bibliei este disponibilă în două formate: primul, 17x25 cm, pentru un total de 1.516 pagini, ediție bicoloră (negru și roșu), cusută și legată cu coperți cartonate și plastifiate, și al doilea 13x18 cm, pentru un total de 1.368 pagini, ediție monocromă, cusută și legată cu coperți cartonate și plastifiate.
Tipărirea Bibliei s-a făcut pe hârtie specială, lucru care a fost posibil prin colaborarea cu United Bible Societies, prin intermediul Societății Biblice Interconfesionale din România, reprezentată de doamna Emilia Iorgandopol, care s-a ocupat de toate formalitățile.
Biblia a fost prezentată oficial în cadrul sfintei Liturghii solemne prezidate de ep. Petru Gherghel în catedrala din Iași în Duminica Bibliei, la 26 martie.
Pr. Eduard Patrașcu
* * *
Învierea lui Isus (Lc 24,1-10)
În prima zi a săptămânii, dis-de-dimineață, [femeile] au venit la mormânt ducând aromele pregătite. Au găsit piatra de la mormânt rostogolită, iar când au intrat, nu au găsit trupul Domnului Isus. Pe când ele erau nedumerite de acest fapt, iată că le-au apărut doi oameni în haine strălucitoare. Cuprinse de spaimă, și-au plecat fața spre pământ. Atunci ei le-au spus: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți? Nu este aici. A înviat. Amintiți-vă ce v-a spus pe când era încă în Galileea: «Fiul Omului trebuie să fie dat pe mâna oamenilor păcătoși, să fie răstignit, iar a treia zi să învie»". Atunci și-au amintit de cuvintele lui. Întorcându-se de la mormânt, au vestit toate acestea celor unsprezece și tuturor celorlalți. Erau: Maria Magdalena, Ioana și Maria, [mama] lui Iacob, și altele împreună cu ele, care le-au spus acestea apostolilor.