Atunci am decis să tac!
Noi, femeile, așa cum se spune, vorbim mult și, la fel, tot așa cum se spune, nu de fiecare dată la obiect. În fond e un mod de a fi. Căutăm să întreținem atmosfera, mai ales în prezența unor persoane care de regulă nu prea vorbesc și ca atare induc o senzație de plictiseală. Chiar așa, cum ar fi lumea fără vorbele noastre, fără acele ore pe care aparent le pierdem discutând lucruri inutile, dar în realitate e un timp pe care îl petrecem alături de persoane de multe ori singure? Trebuie să o recunoaștem, suntem o alinare pentru mulți!
Și pentru că așa stau lucrurile, evident că nu pierd o astfel de ocazie nici în familie. Abia sosește soțul acasă că îl și întreb cum a fost, pe unde a fost, ce a făcut, ce a întâlnit, ce mai spune lumea, ce mai e nou la el la serviciu, ce mai fac ai săi și așa mai departe. Iar el nici nu apucă să se descalțe, că e nevoit să facă față acestui tir de întrebări, de multe ori puse doar de dragul de a fi puse. Recunosc, nu o dată, întrebările mele nu doar că au incomodat, dar au deranjat atât de tare încât s-a enervat, iar reacția lui a fost pe măsură. În astfel de condiții îmi luam imediat hotărârea să încetez, dar nu reușeam niciodată mai mult de două trei zile. Iar întrebări, iar răspunsuri scurte și pline de ironii din partea soțului, iar eu începeam să mă consum. Îmi și spuneam că nu mă mai iubește, că atenția lui nu mai e atât de mare față de mine așa cum era în primii ani de căsătorie, că nu mai e la fel de deschis să vorbim, să-mi spună ce mai face și, bineînțeles, să-i spun ce mai fac. Îl și vedeam cum mă trădează, cum mă vorbește de rău, cum caută să mă îndepărteze, să mă facă să mă simt prost, așa încât, într-o zi, să fiu eu cea care îi spune că nu mai rezistă în acest proiect.
Era perioada Postului Mare. În acel an sărbătoarea Paștelui a avut loc mai târziu, undeva pe la finalul lunii aprilie. Încă de la Miercurea Cenușii îmi luasem hotărârea de a vorbi doar atunci când trebuie, ce trebuie și cât trebuie. Mi-am spus: "Nicio vorbă în plus, nicio vorbă în minus!" Chiar dacă, trebuie să o recunosc, mi-a venit foarte greu!
Într-o după-amiază era la mine o vecină. Vorbeam de-ale noastre, dar nu era bârfă, ci mai mult o discuție constructivă. La un moment dat s-a auzit ușa și, fără să salute, fără să întrebe nimic, pe holul de lângă bucătărie, mergând spre baie, soțul, încălțat cu o pereche de cizme pline de noroi, a trecut în fugă. Vecina l-a văzut și aștepta reacția mea. Mă știa că sunt o femeie "vulcanică", că nu rezist la o astfel de scenă, dar atunci, chiar mi-am propus să tratez totul cu mult calm, așa încât, la privirea ei care mă provoca să spun ceva, am răspuns: "E soțul, de fapt acele cizme pline de noroi l-au adus acasă. Mizeria se șterge, dar, dincolo de ea, e semn că nu sunt singură, că cineva, chiar dacă plin de noroi, îmi deschide ușa. Și apoi, e soțul meu!"
Reacția a uimit-o și pe vecină și trebuie să o recunosc, m-a uimit și pe mine. Era pentru prima dată când nu mai spuneam nimic, când nu mai făceam nicio observație. Hotărârea pe care o luasem la intrarea în Postul Mare era una serioasă, iar acum, aflându-mă oarecum pe final, mi-am propus să o continui, mi-am propus să nu mai spun nimic, să nu mai vorbesc decât ceea ce trebuie să vorbesc și, mai ales, atunci când trebuie să vorbesc. Într-un cuvânt, m-am decis să tac! Și bine am făcut! Acum e un fel de Paște continuu la mine în casă, pentru că mereu e bucurie, iar soțul e în sfârșit liber să-mi spună ce vrea și când vrea, pentru că nu-l mai stresez cu întrebări inutile (Carmen).
Pagină realizată de pr. Felician Tiba