"Momeala" lui Dumnezeu
Anul trecut în parohia noastră a fost o săptămână dedicată familiei. Temele au fost foarte interesante și, aș spune, chiar provocatoare. Spre exemplu, niciodată nu mi-am pus problema "delăsării" concretizării iubirii. Atât eu cât și soțul, având exemplul părinților și al bunicilor noștri, am crezut că iubirea aceea plină de gesturi mici, dar importante într-o relație de prietenie, e normal să dureze până când ne căsătorim, urmând ca imediat după să intrăm într-o altă fază a căsătoriei, fază pe care am considerat-o până nu de mult, una absolut "normală".
Ni s-a mai spus apoi că, fiind creați "după chipul și asemănarea lui Dumnezeu", el "s-a pus" în fiecare dintre noi și, în consecință, iubindu-l pe partenerul de viață, de fapt, îl iubim pe Dumnezeu, o realitate la care nu m-aș fi gândit niciodată.
Suntem doi oameni, bărbat și femeie, două persoane, cu istorii diferite, cu proiecte de viață diferite, dar căsătoria ne unește atât trecutul, cât și viitorul, într-un prezent care înseamnă iubire. În realitate, ca soți, nu noi ne-am "ales", ci am fost "aleși". Acel ceva ce ne-a atras către celălalt și pe care nu vom reuși niciodată să-l explicăm, fie că vorbim de frumusețe, de gingășie, de delicatețe, de tandrețe sau farmec, fie că vorbim de forță, de siguranță, de statornicie, de... umăr, în toate a fost și este o forță nevăzută care a atras, atrage și continuă să atragă.
Această atracție reciprocă, datorită căreia viitorul soț avea să se emoționeze până la lacrimi în momentul în care m-a cerut de soție, iar eu nu am putut să-i răspund nici până astăzi, din același motiv, tocmai ea este motivul care m-a făcut să scriu.
Am înțeles că e vorba de o "tensiune" reciprocă, o atracție, ceva greu de explicat, dar pe care, noi, ca tineri îndrăgostiți, logodnici, miri și apoi soți, am simțit-o și o simțim mereu. Ceva mă atrage în celălalt, ceva mă face să am încredere în el, să-l primesc în intimitatea mea, să-i permit să devină una cu mine. În fața lui nu mă rușinez de stângăciile mele, nu mă tem să adorm lângă el, să-i spun că mi-e frig, că astăzi nu am chef de nimic...
Alături de el nu mi-e teamă că mă voi pierde și chiar dacă s-ar întâmpla, știu că m-aș regăsi imediat în el. De fapt, "el" este "eu" și "eu" sunt "el", iar "eu" și cu "el" ne întâlnim în armonia lui "noi". Dar câtă muncă!
Căsătoria este un "a construi mereu". Dacă într-o sigură zi nu ai construit, nu se salvează ceea ce era deja constituit, ci se dărâmă totul. Am înțeles că în familie nu există "mi se cuvine", ci doar "dobândește prin muncă!" O iubire se construiește cărămidă după cărămidă, moment după moment. Dacă nu ai pus la timp cărămida corespunzătoare, lipsa ei va deveni fisură, apoi spărtură, pentru ca în cele din urmă să se năruie totul.
În înțelepciunea sa, Dumnezeu "s-a pus" în noi pentru a ne "momi", pentru a fi "momeala" care să ne determine să nu ne oprim la fisuri, ci să construim, chiar dacă mai înainte tot eu am pus cărămida. Poate că eu o voi pune toată ziua sau poate chiar toată săptămâna sau poate că de o vreme numai eu o pun, important e ca în ansamblu construcția să meargă înainte.
În realitate, Dumnezeu este cel care mă atrage în celălalt și îmi dă forța de a merge înainte, indiferent de obstacol. Și dacă el este cel care mă atrage în celălalt, în cazul unui eșec, al unui divorț, acolo unde este violență fizică sau psihică, acolo unde există infidelitate, în acest caz, unde este Dumnezeu din celălalt? Cum continuă să mă atragă? El este acolo doar că a fost făcut "ruină". De mine depinde să continui să pun cărămida iubirii, chiar dacă o pun de ani de zie, chiar dacă o pun numai eu, celălalt va reînvia împreună cu mine, eu voi fi pentru el Veronica sau Simon din Cirene sau poate că voi fi femeile din Ierusalim care plâng. Într-un cuvânt, eu voi fi iubirea, de fapt, e Dumnezeu care s-a pus în mine... (Claudia)
Pagină realizată de pr. dr. Felician Tiba