Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Maria Taferl

Călătorind pe autostrada de la Viena spre Linz, la un moment dat, în dreapta se vede impozanta mănăstire Melk. Mai departe, la doar 18 km, pe vârful unei coline, pe malul stâng al Dunării, se pot observa turnurile semețe ale sanctuarului Maicii Îndurerate din Maria Taferl. De pe esplanada din fața bisericii, care ajunge până pe vârful povârnișului, se poate vedea ca în palmă o imagine superbă a văii Dunării.

Aici s-a descoperit un altar dintr-un templu păgân aparținând celților, care practicau un cult superstițios. Pentru a șterge amintirea acestui cult, creștinii au pus o cruce lângă stejarul la rădăcina căruia se afla altarul. Crucea de lemn era fixată pe o masă, de unde se naște și numele, mai întâi Beim Taferl (la masă), iar apoi Maria Taferl.

Istoria propriu-zisă a sanctuarului începe în anul 1633. La 14 ianuarie a acelui an, un păstor, Thomas Pachman, a voit să taie stejarul uscat de la Taferl, însă, din neatenție, securea i-a retezat ambele picioare. Dar imediat a văzut crucea de lângă stejar, a îngenuncheat în fața ei și a cerut iertare pentru fapta sa profanatoare. Ca prin minune, i-a încetat scurgerea sângelui din răni și s-a întors acasă vindecat.

Auzind de acest fapt, în anul 1642, judecătorul Alexander Schinagl, care suferea de mai multe boli grave, a pus în stejar o mică statuie a Maicii Îndurerate. Și el a fost vindecat instantaneu. Începând cu anul 1658, au avut loc aici 26 de aparții, fie semne luminoase, fie diferite personaje misterioase, dar totdeauna însoțite de vindecări miraculoase. În anul 1659 s-a construit o capelă, iar Biserica a instituit o comisie pentru a studia toate aceste cazuri, interogând martori oculari. În urma acestor concluzii, s-a hotărât construirea unui sanctuar. La 25 aprilie 1660 s-a pus piatra fundamentală a sanctuarului, iar construirea a durat 60 de ani. Artizanii sanctuarului au fost: Georg Gerstenbrand, arhitectul imperial al Vienei, italianul Carlo Lurago și autorul cupolei Jakob Prandtauer. Inaugurarea noii construcții s-a făcut la 29 aprilie 1724, de cardinalul de Passau, Josef Dominik Graf Lamberg, chiar dacă lucrările altarului au durat până în anul 1738. Imediat au început să fie din ce în ce mai numeroși pelerinii care veneau la Maria Taferl. Numai în anul 1760 au fost aici peste 700 de procesiuni și s-au celebrat 19.000 de sfinte Liturghii.

Bătrânul stejar a fost incendiat în anul 1755, dar statuia Mariei a rămas intactă.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial biserica a fost grav avariată, dar lucrările de renovare au început abia în anul 1947, an în care papa Pius al XII-lea a ridicat sanctuarul la rangul de basilica minor.

La 12 septembrie 2010 s-a celebrat încheierea lucrărilor de restaurare. Tot acum se împlineau și 350 de ani de la punerea pietrei fundamentale.

Văzut din exterior, chiar și de la zeci de kilometri, sanctuarul se prezintă impozant, cu cele două turnuri gemene ale sale. Biserica are formă de cruce și impresionează prin calitatea și armonia picturilor, semnate de artistul bolognez Antonio Beduzzi. Sunt reprezentate scene din viața Mariei, a sfântului Iosif și a primilor vindecați aici: Thomas Pachman și Alexander Schinagl. Pe cupolă este o pictură de mari dimensiuni cu încoronarea Mariei, în jur fiind prezentate alte opt scene din viața ei.

Impresionează aici toate sculpturile în marmură, mai ales capitelurile aurite ale coloanelor, altarul, orga, marmura multicoloră. Statueta "Pieta" este așezată deasupra altarului într-un ostensoriu de aur.

Merită vizitată capela lumânărilor, unde se poate vedea o statuie a Maicii Domnului, cu o mantie largă sub care se adună o mulțime de copii, și muzeul, în care se păstrează multe donații cu valoare artistică și istorică.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat