Pelerini la Roma
Cu ocazia Anului Milostivirii, peste 500 de pelerini din toate diecezele și eparhiile din România (laici, călugări, călugărițe și preoți) au făcut un pelerinaj național la Roma, în perioada 9-11 septembrie. Din Dieceza de Iași au participat 30 de credincioși.
Organizat la propunerea Conferinței Episcopilor din România (CER), pelerinajul s-a desfășurat sub titlul "România în pelerinaj la Roma". Programul a cuprins trecerea prin poarta sfântă a bazilicii "Sfântul Petru", sfânta Liturghie celebrată în limba română la altarul catedrei sfântului Petru, participarea la audiența papei Francisc, Liturghie greco-catolică în biserica "Santo Spirito in Sassia", Liturghie în biserica "San Vitale" din Roma și rugăciunea "Îngerul Domnului".
Pelerinii români au fost însoțiți de patru episcopi: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București.
Vineri, 9 septembrie, pelerinii au trecut pragul porții sfinte, s-au rugat la mormântul sfântului Petru, au vizitat cripta cu mormintele papilor și bazilica vaticană și au participat la sfânta Liturghie prezidată în bazilica "Sfântul Petru" de ÎPS Ioan Robu, avându-i alături la altar pe ceilalți trei episcopi.
La finalul audienței jubiliare din Piața "Sfântul Petru", sâmbătă, 10 septembrie, papa Francisc a adresat un salut special pelerinilor români: "Adresez un cordial salut pelerinilor din România însoțiți de câțiva episcopi în pelerinaj la Roma cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii. Iubiți frați și surori, a înfăptui milostivirea înseamnă a sluji viața și comuniunea. Fiecare dintre noi poate fi ferment de viață și mijloc de comuniune în familia sa, la locul de muncă, în parohie și în grupul de apartenență. Vă invit să fiți în viața zilnică un semn vizibil al milostivirii lui Dumnezeu care nu lasă pe nimeni în singurătate și în nevoie. Întăriți prin rugăciune și prin fapte de caritate, să mergem înainte împreună cu toți creștinii pe drumul spre unitate. Vă binecuvântez din inimă pe voi și familiile voastre. Contez pe rugăciunile voastre pentru mine. Lăudat să fie Isus Cristos!".
După audiență, episcopii din România l-au salutat special pe Sfântul Părinte și au transmis gândul de rugăciune al credincioșilor pe care îi păstoresc. Pelerinii români au mers apoi la biserica "Santo Spirito in Sassia", în apropierea bazilicii vaticane, pentru a lua parte la sfânta Liturghie greco-catolică prezidată de PS Virgil Bercea.
Duminică, 11 septembrie, pelerinii au participat, alături de credincioșii catolici români din Roma, la sfânta Liturghie din biserica "San Vitale" din Roma, prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat ÎPS Ioan Robu (cel care a ținut cuvântul de învățătură), PS Cornel Damian și preoți din Roma. După Liturghie, pelerinii și episcopii au participat în Piața "Sfântul Petru" la recitarea rugăciunii "Angelus" (Îngerul Domnului). Lor li s-au alăturat comunitățile catolice românești din Roma și împrejurimi. Din nou Sfântul Părinte i-a salutat pe credincioșii din România.
Cei 30 de credincioși din Dieceza de Iași au fost conduși de pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Pelerinaje. După încheierea celor trei zile de pelerinaj la Roma, PS Petru Gherghel, prezent în cetatea sfântă cu ocazia canonizării Maicii Tereza de Calcutta, s-a întors în România împreună cu credincioșii diecezei. Aceștia erau într-un pelerinaj mai lung, început la 5 septembrie și încheiat sâmbătă, 17 septembrie, în care au vizitat: Padova, Loreto, Monte Grisa, Cortona, Monte Berico, Motta di Livenza, Aquileia, Roma (catacombele, marile bazilici romane etc.), Cascia, Assisi, Vicența, Veneția, Bad-Deutsch Altenburg și Budapesta.
Într-un interviu acordat la Radio Vatican, Fulvina Blânda a prezentat câteva gânduri despre pelerinaj: "Am participat pentru a ne ruga împreună și pentru a simți mai profund și a marca în mod deosebit acest An al Milostivirii. Ducem de la Roma speranța de mai bine și speranța de pace; ducem rugăciunile noastre, gândurile noastre bune pentru a deveni mai buni, mai iertători, cu dorința de a ne schimba".
Pr. Cornel Cadar