Milostivire în porunci
Dacă răul a intrat în lume odată cu păcatul, răul este vincibil (de învins). Ajunge să-l înțelegi. Cam așa se exprimă undeva părintele Quirino Salomone. Căci ne-a fost dată putere asupra oricărui spirit al răului; nimic nu ne poate dăuna (cf. Mc 16,17-18). Însuși Dumnezeu Tatăl ne eliberează. În acest sens chiar cele zece porunci nu sunt altceva decât milostivire a sa, sfaturi ale sale, secrete pe care ni le-a descoperit din iubire. Căci dacă interdicția este cheia libertății, răul este în mod clar interdicție încălcată, în sensul de bine refuzat; dar nu pierdut pentru totdeauna; și aceasta pentru că ne este pus mereu la dispoziție în mod gratuit. Iar aceasta înseamnă har.
Dacă istoria omului pe pământ este aproape, instantaneu și istoria răului, imediat începe și istoria mântuirii. Mai întâi în proiect, apoi în curs de realizare și, în sfârșit, în împlinire, cu perspectiva desăvârșirii. Căci odată cu înmulțirea păcatului, harul a fost revărsat cu și mai multă abundență. Iar declanșarea acestei abundențe a avut loc odată cu jertfa mântuitoare a lui Isus Cristos. Crucea lui a transformat în dar până și urmările păcatului; ca suferința.
Cât despre rău, acesta nu s-a transferat, ci continuă să rezide în voință. De ea depinde; în sensul de a fi sau nu învins prin har; în cunoștință de cauză.
Pr. Cristian Chinez