Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Copacabana

Pe o peninsulă a lacului Titicaca, în partea boliviană a acestuia, se află marele sanctuar Copacabana, situat la granița cu Peru și la doar 150 km de La Paz, capitala Boliviei. Chiar dacă se află lângă lac, orașul Copacabana este între munți, la o altitudine de 3.850 m.

Numele ar proveni din limba aymara, din expresia "quta khawana" (a observa lacul).

Zona a fost descoperită de către conchistadorii spanioli în anul 1534, aici fiind leagănul civilizației Aymara și se pare că a fost locuită cam din anul 1300 î.C., de către civilizația Chiripa și mai apoi de civilizația Tiahuanaco. Sanctuarul a fost întemeiat în anul 1550 de către călugării dominicani, fiind unul dintre cele mai vechi de pe continentul sud-american.

Spaniolii au introdus imediat cultul sfintei Fecioare, deși aici era de mult timp loc de pelerinaj pentru incași, în cinstea zeului Soare. La 2 februarie 1583 a fost prezentată o statuie a Mariei, sculptată de un artist indigen, Tito Yupanquim, statuie cu vădite trăsături ale feței specifice băștinașilor, așa explicându-se faptul că a fost ușor acceptată de către localnici. Conform tradiției, acest sculptor a avut o viziune în care Maica Domnului a salvat o mulțime de marinari incași dintr-o teribilă furtună pe lacul Titicaca. Statuia Mariei, așezată deasupra altarului, poartă în mâna dreaptă un sceptru, iar în mâna stângă pe pruncul Isus. Pruncul nu privește spre Maria, ca de obicei, ci spre poporul dimprejur. Chipul Mariei este de culoare neagră, iar veșmintele solemne ale statuii se schimbă la fiecare trei luni. La început a fost doar o simplă capelă, în aer liber, care se mai păstrează încă, însă între anii 1610 și 1651 s-a construit sanctuarul în stil renascentist. Interiorul bazilicii este impresionant: basoreliefuri imense, sculptate în lemn, și tablouri de mare valoare acoperă prezbiteriul și partea din față a navatelor.

Pelerinajul la Copacabana s-a dezvoltat rapid, devenind cel mai important centru religios din Bolivia. Astăzi, sanctuarul este un adevărat complex: biserica albă în exterior, având în față o piață imensă, împrejmuită cu ziduri ornate cu elemente maure, trei porți de intrare în piață, în stilul bisericii, și o capelă care adăpostește trei cruci.

Începând din anul 1591, sanctuarul a fost în custodia augustinienilor, dar aceștia au fost expulzați de către Simon Bolivar, la întemeierea republicii, în anul 1825. Din anul 1851 până azi este în grija călugărilor franciscani.

Bolivienii, ca și vecinii din Peru, vin la Copacabana pentru a obține de la Maica Domnului binecuvântare pentru diferite obiecte, dar mai ales pentru automobile. Zilnic, între orele 10.00 și 14.00, sunt aduse pentru binecuvântare, mașini împodobite cu flori, ghirlande și panglici multicolore. Un adevărat spectacol!

La 1 august 1925, la celebrarea centenarului independenței Boliviei, s-a ținut aici primul congres euharistic național și s-a conferit sanctuarului titlul de "basilica minor", iar statuia a fost încoronată ca regină a națiunii printr-un document semnat de papa Pius al XI-lea. La 7 noiembrie 1940 a fost declarat monument național.

În anul 1936 a fost amenajat Calvarul, un urcuș cu stațiunile Căii sfintei cruci. Este foarte frecventat de pelerini atât pentru rugăciune cât și pentru faptul că, ajunși sus (după un urcuș de 45 de minute), beneficiază de o superbă priveliște asupra orașului și a lacului, mai ales la apusul soarelui.

La 5 august, când e sărbătoarea sanctuarului, are loc un spectacol religios unic, cu multă muzică, rugăciune și culoare a costumelor locale, zeci de mii de pelerini participând la procesiunea cu statuia Fecioarei. În luna iulie 2015, când papa Francisc a vizitat Bolivia, a rostit o frumoasă rugăciune către Maria, regina Boliviei, și a oferit sanctuarului două distincții primite de la președintele țării, Evo Morales.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat