Rugăciuni pentru regina Ana
O Liturghie cu prohod pentru odihna sufletului reginei Ana a României a avut loc în catedrala din Iași în seara zilei de 12 august. La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel a participat PF Fouad Twal, patriarh latin emerit al Ierusalimului și 12 preoți. Liturghia a început la ora 18.30. Lângă lumânarea pascală a stat imaginea reginei Ana înconjurată de flori. La celebrare au fost prezenți credincioși catolici din Iași, credincioși ortodocși, simpatizanți ai Casei Regale, un grup de tineri de la Crucea Roșie. Cântarea a fost animată de corul de tineri al catedralei. În cuvântul de învățătură, după proclamarea evangheliei care vorbea despre căsătorie, Preasfințitul a spus:
"Ne rugăm astăzi pentru odihna sufletului reginei Ana, care a trecut la cele veșnice într-un spital din Elveția în ziua de 1 august, la 92 de ani. Cu o zi înainte, regina a primit sfintele taine de la părintele titular al parohiei catolice din orașul Morges (Elveția). Mâine la Curtea de Argeș vor fi funeraliile.
Regina Ana a fost alături de regele Mihai într-o căsătorie lungă: din 1948 până anul acesta, 68 de ani și-a sprijinit soțul, întărind prin aceasta principiul citit în evanghelia de astăzi: .
Ne rămân în memorie spontaneitatea și eleganța ei, simplitatea de care a dat dovadă. Dar nu se pot omite suferința și continua încercare la care această femeie a fost supusă. L-a urmat pe rege pe calea exilului și a muncit alături de el pentru creșterea și educarea celor cinci fete. Nu a considerat încercările unui exil de o viață drept o nedreptate, dar nici drept un privilegiu, de aceea la un moment dat a spus că viața nu-i este datoare cu nimic, dar nici ea vieții.
Noi, catolicii din Iași, ne amintim că în seara de 4 mai 1997 regele și regina s-au rugat împreună cu noi în catedrala , un grup de seminariști au cântat. În fața catedralei după cuvântul nostru în care aminteam de discursul pe care fericitul Anton Durcovici îl scrisese cu ocazia jurământului față de rege pe care, din cauza vremurilor de atunci, nu l-a mai putut face, au urmat cuvântul Maiestăților Lor regele Mihai I și regina Ana. Au vizitat apoi clădirea Episcopiei, iar la plecare au semnat în cartea de onoare.
Sfânta Scriptură ne îndeamnă să dăm cinste autorităților și să ne rugăm pentru ele (cf. Rom 13,7ss; 1Tim 2,2; 1Pt 2,17). Ne rugăm în seara aceasta pentru odihna veșnică a reginei Ana și pentru Casa Regală. Așa cum am scris în mesajul de condoleanțe: Nihil sine Deo, bucurie veșnică în patria celor drepți, patria adevărată și veșnică, iar Maiestății Sale regelui Mihai, întregii Case Regale și întregii familii îndoliate, mângâiere și motive de adevărată speranță în victoria iubirii și a vieții, cu bogat curaj și împliniri sufletești și ducerea mai departe a iubirii de țară și popor>.
Requiescat in pace!"
Preasfințitul Petru Gherghel a participat, alături de ÎPS Ioan Robu și de PS Cornel Damian, și la celebrarea care a avut loc, marți, 9 august, pe aeroportul Henri Coandă din București la sosirea trupului neînsuflețit al reginei Ana. Sâmbătă, 13 august, regina Ana a fost înmormântată în mănăstirea din Curtea de Argeș.
Pr. Cornel Cadar