Milostivirea - fundament al demnității persoanei umane
Creat din iubire după chipul și asemănarea Creatorului său, omul este o ființă socială și are înscrise in inima sa dorința de bine și de dreptate. De aici rezultă și demnitatea sa de persoană, ființă unică în rândul tuturor creaturilor. Pornind de la această premisă, toți oamenii sunt egali în demnitate, ca fii ai lui Dumnezeu.
Anul jubiliar în curs, propus de Biserică, este un prilej de aprofundare a milostivirii prin care se dorește binele persoanei și o angajare eficientă pentru înfăptuirea acestuia. Primul cadru unde se poate învăța și experimenta acest lucru este familia, prin trăirea paternității și a maternității, a apartenenței, a responsabilității, a libertății, a solidarității. Asimilate la nivel familial de fiecare membru, aceste valori contribuie la edificarea unei societăți care, în eforturile realizării binelui comun, plasează în centru persoana umană, unică și sacră, prin îndeplinirea, în primul rând, a exigențelor de dreptate.
Un exemplu de trăire radicală a demnității umane ni-l oferă sfânta Faustina Kowalska printr-o viață de dăruire totală, asemenea lui Isus, pentru mântuirea sufletelor. Pentru aceasta este necesar să cerem harul de a avea o inimă milostivă, plină de iubire și compasiune, pentru a simți toate suferințele aproapelui (cf. Mic jurnal, 136)
Eugenia Dămătăr