Tereza de Calcutta va fi canonizată
Vicarul general al papei Francisc pentru Statul Cetății Vatican, cardinalul Angelo Comastri, a publicat de curând o carte despre Maica Tereza de Calcutta, intitulată "Am cunoscut o sfântă". În volumul apărut la Editura "San Paolo", prelatul povestește numeroasele sale întâlniri cu Maica Tereza și oferă cititorului o serie de scrieri și rugăciuni către aceasta. Cu ocazia lansării volumului, cardinalul Comastri a vorbit despre această experiență a sa într-un interviu pentru Radio Vatican, realizat de Alessandro Gisotti.
- Ce a însemnat întâlnirea cu Maica Tereza?
Cred că întâlnirea cu Maica Tereza de Calcutta a fost un mare dar din partea Domnului. Mărturisesc că de fiecare dată când o întâlneam în inima mea se așeza o mare seninătate. Mi se părea că experimentez prezența lui Dumnezeu în sufletul ei. Odată m-a încântat o definiție a unui jurnalist care spunea astfel: "Maica Tereza este o fereastră deschisă, iar Dumnezeu s-a înfățișat la această fereastră și a surâs lumii". Împărtășesc din plin această definiție, pentru că de fiecare dată când o întâlneam aveam senzația fizică de apropiere de Dumnezeu, de a-l simți pe Dumnezeu, care era în mod evident în sufletul ei. Când am salutat-o pentru ultima dată, la 22 mai 1997, era deja bolnavă, se vedea că avea puțină putere. Cu acea ocazie i-am mărturisit suferința mea, că mama murise de câteva zile. I-am spus: "Maică, mama m-a lăsat". Și ea, îmi amintesc și acum, îmi zise: "Mama ta este în cer. Acum îți este mai aproape decât înainte", și a continuat: "Și eu voi merge în cer. Îți voi fi mereu aproape". Pentru mine aceste cuvinte sunt de o consolare extraordinară, deoarece Maica Tereza când promitea un lucru îl făcea.
- Odată cu canonizarea toți o vom simți mai aproape. Din cer poate face mai mult decât a făcut, în mod extraordinar, pe pământ?
Nu există dubiu. Ioan Paul al II-lea spunea: "În cer, sfinții nu au nevoie de aplauze. Sfinții ne cer doar să-i urmăm". Și Maica Tereza nu obosește să ne spună: "Fiți sfinți". Îmi amintesc că atunci când se întâmpla să îmi dea câte o iconiță scria mereu: "Fii sfânt". Așadar, ne spune în continuare același lucru, pentru că singurul lucru care contează este sfințenia. Ea spunea astfel: "Singura valiză pe care o vom duce dincolo este valiza carității". Iar când mi-a spus aceste cuvinte a completat: "Cât mai ai timp, umple-o, pentru că este singura valiză pe care o vei duce cu tine".
- Ce v-a rămas în minte de pe urma numeroaselor întâlniri cu Maica Tereza?
Fiecare întâlnire era frumoasă; fiecare întâlnire era bogată din punct de vedere spiritual. Însă prima întâlnire este cea pe care mi-o amintesc în mod extraordinar. Atunci i-am spus Maicii Tereza astfel: "Mă așteptam să mă întrebați cât bine fac...". Și ea îmi răspunse: "Și tu crezi că eu aș putea face bine? Aș putea să merg la săraci dacă nu m-aș ruga? Rugându-mă, Isus îmi pune iubirea în inimă, iar eu merg să o duc săracilor pe care îi întâlnesc în calea mea. Amintește-ți bine că fără Dumnezeu suntem foarte săraci pentru a-i putea ajuta pe săraci".
- Maica Tereza a fost beatificată de sfântul Ioan Paul al II-lea, apostol al milostivirii divine, și va fi canonizată de papa Francisc în Anul Milostivirii. Putem spune că este mărturisitoarea cea mai puternică a milostivirii lui Dumnezeu în zilele noastre?
Când un jurnalist a încercat să fotografieze ochii maicii, prezent fiind, l-am întrebat: "De ce insistați? O deranjați". Iar jurnalistul mi-a răspuns: "Doresc să îi fotografiez ochii, nu am văzut niciodată ochi atât de fericiți. Aș dori să știu secretul acestor ochi". Îmi amintesc faptul că sora care era lângă Maica Tereza i-a tradus acest lucru în engleză, iar maica i-a răspuns: "Secretul este foarte simplu. Ochii mei sunt fericiți pentru că mâinile mele șterg multe lacrimi. Faceți și dumneavoastră astfel, veți avea ochii fericiți precum ai mei".
(I. Ursuleac - A. Gisotti, Radio Vatican, 22 iunie)
* * *
Maica Tereza de Calcutta (26 august 1910 - 5 septembrie 1997) va fi declarată sfântă la 4 septembrie, după ce la 19 octombrie 2003 a fost declarată fericită de papa Ioan Paul al II-lea.
La 2 mai 1990 a vizitat pentru prima oară România; la 27 iunie 1990 a fost la Bacău; la 20 octombrie 1990 a deschis la Bacău Casa "Misionarele Carității", în care sunt îngrijiți bolnavii cu sindromul Down sau mongolism. La 2 septembrie 1992, Maica Tereza a vizitat orașele Bacău și Iași. Astăzi congregația sa este prezentă în peste 130 de țări, având peste 700 de case, cu 5.000 de surori.