Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Maria (Huși). Citind scrisoarea dv., se observă că sunteți foarte pornită împotriva celorlalți. Ați menționat în rândurile dv. că suntem în Anul Milostivirii, dar din cele scrise de dv. se pare că suntem în anul "judecării aproapelui". Dacă trăim milostivirea nu trebuie să ne uităm ce au făcut sau ce fac ceilalți, noi trebuie să fim buni. În cele patru luni care ne-au mai rămas din Anul Milostivirii trebuie să ne însoțească mereu ceea ce ne-a spus Isus: "Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv. Nu judecați, și nu veți fi judecați; nu condamnați, și nu veți fi condamnați; iertați, și veți fi iertați. Dați, și vi se va da; o măsură plină, scuturată, îndesată și cu vârf va fi turnată în desaga voastră, căci măsura de care vă folosiți voi pentru alții, va fi folosită și pentru voi" (Lc 6,36-38). Referitor la întrebarea dv. punctuală cu privire la comunitățile mici dacă sunt sau nu ajutate de cele mari, răspunsul este afirmativ. Trebuie doar ca acele comunități mici să ceară sau să facă ceva în acest sens.

- Iosif Roca (Galați). "Este uimitor câtă liniște, simplitate și pace am simțit în preajma părintelui Eugen Blăjuț. M-a rugat să vin lângă Sfinția sa și a "vorbit" parcă mai mult decât oricând. A scos de undeva, bine puse, cuvinte de har și duh, chintesența unor experiențe în cei peste 92 de ani de viață. M-a uluit la sfârșit cu un gest prin care sugera clar că amândoi suntem egali în fața Lui. De această dată părintele a zâmbit și chiar a râs cu poftă. Am plecat emoționat, dar și mulțumit. A trebuit să mă așez pe o bancă și să rememorez discuția cu o plăcere deosebită. Am privit în jur și parcă totul era mai frumos. L-am lăsat în "pace", însă voi reveni curând".

Felicitări pentru momentele frumoase pe care le-ați trăit în preajma pr. E. Blăjuț. Sperăm ca tot mai mulți să vă urmeze exemplu în comunitățile proprii și după asemenea trăiri să-i aducă slavă lui Dumnezeu.

- G. (e-mail). Eu sunt ortodox. Am citit pe internet următoarele informații și nu știu ce să mai cred: "Nu există focul iadului, iar Adam și Eva nu sunt reali. Papa Francisc spune adevărul? Un om care e pe cale să dezvăluie multe "secrete vechi" ale Bisericii Catolice este papa Francisc. Unele credințe care sunt promovate de Biserică, dar care nu corespund naturii iubitoare a lui Dumnezeu au fost înlăturate de papa care a fost numit recent omul anului de către revista "Time". În ultimele sale revelații, papa Francisc a spus: "Prin umilință, cercetarea sufletului și meditație, prin rugăciune am reușit să înțelegem anumite dogme. Biserica nu mai crede într-un iad în care lumea trebuie să sufere. Această doctrină este incompatibilă cu iubirea infinită a lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este un judecător, ci un prieten și un iubitor al umanității. Dumnezeu nu caută să condamne, ci să îmbrățișeze. Ca și fabula despre Adam și Eva, iadul nu este decât un mecanism literar. Iadul nu este decât o metaforă pentru sufletul izolat care, ca toate sufletele, va ajunge să se unească în iubire cu Dumnezeu". Într-un discurs șocant care se răspândește în lumea întreagă, papa Francisc a declarat că "toate religiile sunt adevărate, pentru că sunt adevărate în inimile celor care cred în ele" (...) În ultimele șase luni, cardinalii catolici, episcopii și teologii au deliberat la Vatican, discutând viitorul Bisericii și redefinind vechile doctrine catolice și dogme. Al treilea Conciliu de la Vatican este cel mai mare și cel mai important de când cel de-al doilea Conciliu s-a încheiat în 1962. Papa Francisc a convocat noul consiliu pentru a "finaliza în sfârșit lucrările celui de-al doilea Conciliu". Cel de-al treilea Conciliu s-a încheiat cu papa Francisc anunțând: "Catolicismul este acum o religie modernă și rezonabilă, care a trecut prin schimbări revoluționare. A venit vremea să abandonăm intoleranța. Trebuie să recunoaștem că adevărul religios evoluează și se schimbă. Adevărul nu este absolut și nu este predeterminat"".

Cele citate de dv. fac parte din categoria textelor de manipulare care circulă pe internet. Se folosesc ghilimelele, dar nu ni se oferă nicio sursă: un discurs concret al papei, ziua în care a spus, locul... Fiți sigur că dacă ar fi fost un Conciliu Vatican III, așa cum afirmă textul, noi am fi știut primii. Așadar, rămânem pe învățătura care nu se schimbă, transmisă de Scripturi și de tradiție, reluată de documentele Conciliului Vatican II și de Catehismul Bisericii Catolice. Nu dați crezare la tot ce auziți la televizor, la ceea ce citiți prin ziare sau pe internet. Verificați cele spuse și auzite. Veți descoperi singur că multe sunt minciuni.

- A.A. (e-mail). "Vă rog frumos să-mi dați un sfat în problema pe care o am. Sunt o mamă care are trei copii, unul dintre ei, o fată care este studentă la medicină, a decis să se căsătorească în luna august. E o mare sărbătoare și bucurie pentru noi. Au doi prieteni minunați, tineri, căsătoriți și au hotărât cu toții să le fie nași de cununie. Dar când au ajuns la părintele de la parohie nu au fost acceptați nașii din cauză că nu sunt catolici. Vă rog să-mi spuneți de ce nu se poate, de ce este discriminare? Creștini suntem toți, este un singur Dumnezeu. Sfântul Părinte a spus să ne unim, să sărbătorim împreună, să fim o singură Biserică, pentru că suntem creștini. Soțul meu a avut nași de Botez o familie ortodoxă, apoi am avut nași de cununie tot pe ei, iar unul dintre copiii mei a avut tot nași ortodocși, de ce atunci s-a putut, iar acum nu? Fiica și viitorul ei soț sunt supărați și triști că nu pot să le fie părinți spirituali acești buni prieteni. Dacă Dumnezeu ne ajută ca fiica să termine medicina și o să ajungă să îngrijească bolnavi, e bine oare să îngrijească numai creștini catolici? Eu nu am studii de teologie, sunt un simplu om și nu pot să înțeleg cauza, vă rog din suflet să mă ajutați și să mă povățuiți în această problemă".

În mod obișnuit pot fi acceptați nași creștini care nu sunt catolici la căsătorie, deoarece au rolul de martori. Se recomandă totuși să fie exemple în privința căsătoriei și a trăirii credinței, pentru că de aceea sunt numiți "nași". Poate că părintele paroh a observat ceva care nu este în regulă în privința exemplului. De aceea, cel mai bine este să vorbiți cu Sfinția Sa și să găsiți o soluție! La Botez se cere în mod obligatoriu un naș catolic. În exemplele pe care le-ați dat cu siguranță pe lângă nașii necatolici a fost și unul catolic. Motivul este simplu: cum ar putea să-l învețe pe copil cum se trăiește credința catolică unul care nu este catolic? Domnul să vă binecuvânteze!

- La întrebarea Ce înseamnă pentru tine a fi milostiv? adresată cititorilor în revista din luna ianuarie, pag. 26, am mai primit câteva gânduri. În numerele viitoare ale revistei vom publica cele care nu au intrat și cele care vor mai sosi.

- Angela Mihăeș (Focșani). "Este un privilegiu să vorbesc despre activitățile din parohia noastră. Prima activitate pe care vreau să o menționez este pelerinajul pe care l-am făcut la Iași și cum 55 de pelerini, împreună cu părintele paroh și părintele vicar am trecut prin poarta sfântă a catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Tot ceea ce am trăit la Iași au fost momente foarte emoționante: primirea pelerinilor de către părintele decan Benone Lucaci, celebrarea sfintei Liturghii de către PS Petru Gherghel, vizita la Seminarul "Sfântul Iosif". A doua activitate care m-a emoționat în egală măsură au fost cele trei zile de misiuni populare ținute de pr. Felician Tiba. Au fost zile de har divin pe care eu le numesc "milostivire a lui Dumnezeu"".

- Genovica Ivan (Săbăoani). "Sfânta Spovadă este o "poartă sfântă" prin care intrăm împovărați și ieșim iertați, împăcați și îmbrăcați pentru ospățul euharistic. Căci, ce poate fi mai deosebit în viață decât siguranța iertării și a împăcării cu Dumnezeu pe care am dobândit-o prin moartea și învierea Fiului său; prin el avem pacea pe care am pierdut-o prin păcat. Când preotul pronunță formula pentru dezlegarea de păcate, atunci avem siguranța că am fost iertați și simțim în suflet o pace autentică și spunem cât de milostiv este Domnul că a lăsat acest sacrament pentru a ne împăca cu el".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat