Instrumente ale milostivirii
Contemplarea milostivirii lui Dumnezeu trebuie să fie urmată de o transformare a propriei vieți și de o sintonizare a ei pe lungimea de undă a milostivirii divine. Înseamnă, de fapt, să fim tot mai milostivi pentru a deveni asemenea Tatălui. Acesta trebuie să fie angajamentul pentru Anul Milostivirii și pentru fiecare an al vieții noastre. Mulțimea cuvintelor despre milostivire ar trebui să fie urmată de o avalanșă de atitudini și fapte concrete care să aline viețile celor mai încercați și să ne facă, pe fiecare în parte, mai atenți, mai înțelegători, mai toleranți, mai sensibili, mai cinstiți, mai responsabili, mai implicați etc.
În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2016, papa Francisc îi îndeamnă pe tineri să trăiască milostivirea inimii și a brațelor: "Mie îmi place mereu să asociez fericirile evanghelice cu capitolul 25 din Matei, când Isus ne prezintă faptele de milostenie și spune că pe baza lor vom fi judecați. De aceea vă invit să redescoperiți faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor flămânzi, a da de băut celor însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i asista pe bolnavi, a-i vizita pe cei închiși, a-i îngropa pe cei morți. Și să nu uităm faptele de milostenie sufletească: a-i sfătui pe cei care se îndoiesc, a-i învăța pe cei neștiutori, a-i avertiza pe păcătoși, a-i mângâia pe cei mâhniți, a ierta ofensele, a suporta cu răbdare persoanele deranjante, a-l ruga pe Dumnezeu pentru cei vii și pentru cei morți. Cum vedeți, milostivirea nu este "cumsecădenie", nici simplu sentimentalism. Aici este verificarea autenticității faptului de a fi discipoli ai lui Isus, a credibilității noastre ca și creștini în lumea de astăzi". Nu vom aprofunda fiecare faptă de milostenie trupească și sufletească, ci vom încerca să vedem că pentru a le trăi bine este necesar să facem câțiva pași. Înaintea de toate a deschide ochii. Viața de fiecare zi ne oferă atâtea și atâtea ocazii pentru a trăi milostivirea.
De multe ori îl întâlnim pe Cristos flămând, însetat, străin, gol, bolnav, închis, și ochii noștri privesc în altă parte sau, poate, îi închidem cu totul! Dar nu este suficient să privim, ci trebuie să îi vedem pe oameni în demnitatea lor, să îi vedem ca fii ai lui Dumnezeu, frați și surori ale noastre. Următorul pas este să ne apropiem de persoane, să devenim aproapele aproapelui nostru, să înlăturăm atâtea ziduri care se înalță între noi și să construim punți ce unesc viețile noastre. Prea ușor păstrăm distanțele și rămânem mulțumiți în zona noastră de confort fără a ne îndrepta spre cei care au nevoie de ajutor și fără a-i lăsa să se apropie de noi. Următorul pas este să simțim compasiune, așa cum a simțit Cristos de atâtea ori în fața suferințelor oamenilor. Să trecem de la o inimă de piatră la o inimă de carne, care iese din indiferență și din nepăsare și e sensibilă la trăirile semenului. Motivația pentru acțiunile concrete trebuie să pornească din inimă și, astfel, ce vine din inimă sigur va ajunge la o altă inimă!
Acești pași ne pot ajuta să punem în practică faptele de milostenie trupească și sufletească. Vom descoperi că sunt atâtea ocazii pentru a face binele și pentru a manifesta milostivirea, dacă "radarul" vieții noastre este atent la semnalele ce se emit în jurul nostru. În felul acesta devenim cu adevărat instrumente ale milostivirii lui Dumnezeu.
Pr. Felix Roca