(Gen 1,27-28a). Aceasta este originea familiei, icoană a Preasfintei Treimi. Și chiar dacă ea și-a pierdut armonia inițială, prin păcatul neascultării, aceeași iubire milostivă a lui Dumnezeu i-a oferit posibilitatea reabilitării.
"La împlinirea timpului", Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat "pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire" și a trăit în sfânta familie de la Nazaret, alături de preacurata Fecioară Maria, și de sfântul Iosif, familie devenită exemplu pentru orice familie în privința tăcerii edificatoare pentru ordinea vieții interioare și prielnică rugăciunii, în privința vieții de familie în comuniunea iubirii frumoase, simple, sacre și inviolabile, precum și în privința disciplinei muncii considerate nu ca un scop în sine, ci ca o luminoasă și liberă împlinire a voinței lui Dumnezeu.
Magisteriul Bisericii creștine veghează cu multă atenție și competență ca familia să fie ferită de curentele care îi pun grav în primejdie existența: ca ea să fie așa cum a voit-o și o vrea mereu iubirea milostivă a Tatălui ceresc, în frumoasă și prosperă armonie. Forurile statale responsabile sunt chemate la o asociere binevoitoare pentru vindecarea multiplelor răni existente în societatea zilelor noastre. Prioritatea se îndreaptă îndeosebi spre copii și tineri, speranța unui viitor mai bun.
Concluzie. Am încercat în cele șapte microepisoade, sub genericul "Milostivirile sacramentale", să subliniem divina iubire milostivă oferită oamenilor prin cele șapte sfinte taine, ca tot atâtea izvoare de har, necesare unei fericite împliniri personale. Dea Domnul ca ele să fie apreciate cum se cuvine și folosite din plin!
"Lăudați-l pe Domnul pentru că este bun, pentru că veșnică este îndurarea lui!" (Ps 136,1).
P.A.D.