- În apararea sanatatii - |
Pericolele căldurii din timpul verii
Organismul nostru este conceput în așa fel încât să realizeze un echilibru al tuturor nevoilor. De exemplu, există un echilibru între căldura acumulată și căldura pierdută, astfel încât temperatura corpului să fie constantă. Căldura acumulată este suma dintre căldura produsă în organism prin metabolism (atât în repaus cât și la efort fizic) și căldura din mediul ambiant. Pierderile de căldură se realizează prin mecanisme diferite în funcție de temperatura exterioară: când afară e frig obiectele din jur și aerul atrag căldura corpului, iar când afară e cald, corpul încearcă să producă mai puțină căldură și în plus apare transpirația - care ulterior se evaporă. În condiții extreme însă, balanța se dezechilibrează.
Mă voi referi în continuare la insolație - dezechilibrul dat de căldura acumulată în defavoarea celei pierdute, mai ales că tot un astfel de dezechilibru se produce și în natură în ultimii ani, în țara noastră înregistrându-se temperaturi anormal de ridicate, iar vara este cu precădere un anotimp în care trebuie să fim mai atenți la acest aspect. Este, așadar, situația în care temperatura din exterior se apropie și chiar o depășește pe cea a corpului (care este în jur de 37oC) pentru o perioadă îndelungată. Corpul nu mai reușește să compenseze prin pierderi acumularea de căldură și temperatura centrală crește. Acest lucru produce multe necazuri mai întâi la nivelul celulelor, iar apoi la nivelul organelor, cu apariția manifestărilor. Unul dintre primele organe afectate este creierul, organul cu cel mai important rol în reglarea acestui echilibru termic: dureri de cap, pierderea sensibilității, confuzie și delir, uneori chiar convulsii. În efortul de a face față căldurii, corpul produce inițial mai multă sudoare, care duce la pierderi importante de lichid și ulterior la deshidratare, care favorizează și mai mult insolația. Ulterior capacitatea de transpirație este pierdută și pielea rămâne uscată. Inima începe să bată mai repede, crește și ritmul respirațiilor, iar tensiunea arterială poate scădea. Vârstnicii și copiii, precum și cei cu afecțiuni cronice prezintă un risc mai mare de apariție a acestor manifestări din cauză că sistemul lor de reglare a temperaturii este deficitar. Cei cu afecțiuni ale pielii, la care este împiedicată sudorația, sunt de asemenea mai expuși riscului.
Alți factori care fac dificilă rezistența la temperaturi crescute sunt hainele groase, obezitatea și umiditatea crescută a aerului - când este împiedicată evaporarea transpirației.
Cei mai mulți oameni suferă doar simptome minore, care produc disconfort atunci când corpul este expus la temperaturi ambientale mari, fără a ajunge la insolație, dar aceasta nu înseamnă că măsurile de precauție trebuie neglijate.
De aceea e bine să luăm toți o serie de măsuri pe timpul verii, în special în zilele când temperaturile sunt foarte ridicate, iar cuvintele cheie sunt "Să ne ferim": de razele directe ale soarelui (în special în miezul zilei); de încăperile fără ventilație; de efort fizic în mediu cald; de haine strâmte, groase sau din materiale izolante; de stat în mașini expuse direct la soare (în special copiii și vârstnicii). De asemenea, e bine să purtăm pălării și ochelari de soare, și foarte important, să bem multă apă, pentru a preveni sau pentru a ameliora deshidratarea.
Dr. Bianca Hanganu