Vacanța este timpul ideal pentru...?
Vacanța (sau concediul) ar trebui să fie un timp de odihnă pentru trup și suflet, oferindu-ne liniște și bucurii, în special bucuria de a sta în natură și de a întâlni oameni noi, de a crea relații de prietenie reale, nu virtuale.
Așa ar trebui să fie. De fapt, așa era atunci când calculatorul și internetul erau doi străini pentru viața noastră, iar vacanțele erau adevărate aventuri în aer liber, momente de har în care se construiau și consolidau prietenii. Vacanța este timpul ideal pentru a cunoaște oameni noi, așa cum sunt ei, nu așa cum se văd pe acel display pe care uităm să-l mai închidem.
Computerul și "rețeaua" ar trebui să ne ajute viața, însă de cele mai multe ori, mai ales în vacanțe, devin o povară: creează dependență, impun un ritm haotic de informare, ne transformă în narcisiști, etalând doar ceea ce ne place din ceea ce suntem. În lumea virtuală fiecare poate fi ceea ce vrea, iar ispita de a nu fi tu însuși este irezistibilă.
Adevărul despre oameni și viață nu-l poți afla stând în fața unei mașinării și butonând. Frumusețea prieteniei o putem cunoaște doar în relațiile interumane nemijlocite de rețelele de socializare. Oare am uitat diferența dintre o îmbrățișare reală și una virtuală?!
Numai amintirea momentelor frumoase și prieteniile supraviețuiesc vacanței care trece atât de repede. Să folosim bine timpul: să cunoaștem oameni, să citim (cărți!) despre adevărații oameni mari ai lumii, să iubim natura, să practicăm un sport, să facem orice, numai să nu păcătuim pierzându-ne zilele și viața în fața unor iluzii prezentate de oameni despre care știm atât de puțin.
Trebuie să învățăm să ne organizăm cât mai bine și să ne trăim vacanța cu seninătatea celui care știe ce vrea să facă cu viața lui, nelăsând loc haosului, lenei, indiferenței față de oameni și față de natură.
Atenție mai ales la acest ultim aspect: cum rămân oamenii și natura în urma întâlnirii cu noi? Să nu uităm că "grija față de natură este parte dintr-un stil de viață care implică și capacitatea de a trăi împreună și de comuniune... Trebuie să simțim din nou că avem nevoie unii de alții, că avem o responsabilitate față de ceilalți și față de lume, că merită să fim buni și cinstiți" (Papa Francisc, Laudato si, p. 228-229).
Pr. Laurențiu Dăncuță