Scoutul la 25 de ani
După Revoluția din anul 1989, printre cei care s-au gândit să trimită ajutoare în țara noastră au fost și cercetașii italieni. După ce au fost în audiență la PS Petru Gherghel, au început dialoguri și colaborări între preoții și tinerii din decanatele de Iași și Bacău.
Cercetașii italieni au venit în Dieceza de Iași și tinerii de aici au trăit experiențe Scout atât la noi în țară, cât și în Italia. Pierpaolo Campostrini, lider scoutist, venit la împlinirea a 20 de ani de cercetășie catolică, a mărturisit public că intrând prima dată în catedrala din Iași, a privit icoana Maicii Domnului de deasupra tabernacolului și, fiind copia celei din parohia lui, și-a spus în adâncul sufletului său: "Sfânta Maria va fi cu cercetășia catolică din România".
Astfel, la 30 iunie 1991, un grup de 24 de persoane a elaborat procesul verbal de comun acord la înființarea Asociației Scout Catolică Română care are scopul de a contribui la educarea băieților și fetelor conform principiilor metodei Scoutului și să-și ofere serviciile de natură caritativ-socială comunității.
Cercetășia a intrat în țara noastră în anul 1913 (dar fără nicio amprentă a spiritualității catolice) și după o întrerupere de aproximativ 50 de ani, a reapărut, dar cu orientări diferite: una tradițională, alta cu tendință areligioasă și cea care și-a clădit educația pe spiritualitatea catolică.
Chiar din primul statut s-a evidențiat că Scoutul catolic își propune să contribuie la educarea băieților și fetelor conform principiilor metodei Scoutului propus de Baden-Powell. Aceasta a fost adaptată pentru copii la realitatea de azi, ca inițiativă educativă, promovată în mod liber de cei care cred și trăiesc legea creștină în comunitatea bisericească. Adulții își actualizează prezența lor personală în moduri proprii Scoutului și realizează vocația lor creștină, având fiecare roluri diferite.
Pentru a fi în comuniune și în relații legale cu cercetășia catolică din toată lumea, cercetașii catolici din România au intrat în Organizația Națională "Cercetașii României" din anul 2002 și au devenit parte din Conferința Internațională Catolică a Scoutului (CICS).
La 25 iunie s-a sărbătorit în catedrala din Iași împlinirea a 25 de ani de prezență în România a organizației Scout. Au participat cercetașii "cu vechime", liderii, asistenții spirituali, șefii de centre și cercetașii.
Sărbătoarea va continua în perioada 18-21 august la Adjudeni, când va avea loc o tabără jubiliară, după care vor urma tabere de formare.
Pr. Alois Hîrja