Curier juridic
- A. (Săbăoani). "În fiecare an plătim la Primărie o taxă pe terenul agricol pe care îl deținem. Unde se poate verifica grila de impozitare? În cazul în care s-a plătit mai mult impozit, cum mi se pot restitui banii?"
Impozitul pe teren se stabilește conform art. 256-260 din legea 271/2003 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare. Potrivit art. 258 al. 1 din Codul fiscal "impozitul pe teren se stabilește luând în calcul numărul de metri pătrați de teren, rangul localității în care este amplasat terenul și zona și/sau categoria de folosință a terenului conform încadrării făcute de consiliul local".
Grila de încadrare în zonă poate fi verificată pe siteul Primăriei Săbăoani, iar în cazul în care s-a perceput un impozit mai mare, contrar dispozițiilor Codului fiscal, puteți solicita restituirea sumelor plătite în baza unei cereri.
- C.I. (Focșani) "Ce condiții trebuie îndeplinite pentru darea în plată a unui bun imobil pentru stingerea unui credit?"
Conform art. 4 din legea 77/2016, pentru stingerea creanței izvorând dintr-un contract de credit și a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiții:
- creditorul și consumatorul fac parte din categoria persoanelor prevăzute la art. 1 al. 1 (instituții de credit, instituții financiar nebancare sau cesionării creanțelor deținute asupra consumatorilor);
- cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depășea echivalentul în lei al 250.000 de euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Națională a României în ziua încheierii contractului de credit;
- creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință;
- consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea acestei legi.
În cazul în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri, în vederea aplicării procedurii prevăzute de prezenta lege, debitorul va oferi în plată toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului.
Dacă sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute la art. 4 din legea 77/2016, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, arătând și condițiile de admisibilitate a cererii. Notificarea trebuie să cuprindă și stabilirea unui interval orar, în două zile diferite, în care reprezentantul legal sau convențional al instituției de credit să se prezinte la un notar public propus de debitor în vederea încheierii actului translativ de proprietate, prin care se stinge orice datorie a debitorului, principal, dobânzi, penalități, izvorând din contractul de credit ipotecar. Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum și orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoana care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia. Cu cel puțin trei zile libere înainte de prima zi de convocare la notarul public, părțile transmit acestuia informațiile și înscrisurile necesare încheierii actului de dare în plată. Toate costurile notariale și, după caz, ale executorului judecătoresc sau ale avocatului se suportă de debitor. Aceste demersuri pot fi făcute și de codebitori, precum și de garanții personali sau ipotecari ai consumatorului principal, cu acordul acestuia sau al succesorilor săi.
Legea 77/2016 nu se aplică creditelor acordate prin programul "Prima casă".
Av. Mihaela Ciobanu