Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ce trebuie să facă un misionar!?

De-a lungul secolelor, munca misionară a fost una dintre cele mai importante activități pe care Biserica a avut-o pentru a răspândi învățătura lui Cristos și pentru a-i apropia pe oameni de Dumnezeu. Dar, dacă cineva dorește să fie misionar, la ce ar trebui să se aștepte? Care ar fi munca sa?

Întâmplarea pe care o relatăm este povestită de părintele Bernardo Emanuele, un călugăr trapist din Roma care, pe când era profesor tânăr la Universitatea de Teologie Gregoriana, a dorit să facă o experiență misionară.

Au pornit doi, el și un preot mai în vârstă, să-l vestească pe Cristos în mijlocul triburilor nomade, a oamenilor care nu au auzit niciodată de Dumnezeu. Au început activitatea lor mergând din casă în casă, mai exact din cort în cort, și după doi ani de activitate au reușit să boteze un mare număr de nomazi. În ceea ce privește trăirea credinței, viața lor nu s-a schimbat. Oamenii nu au renunțat la practicile păgâne, nu mergeau la Spovadă și Împărtășanie, nu se căsătoreau și nu dădeau semne de a asculta întru totul sfaturile misionarilor.

Bernardo, după doi ani de activitate, s-a retras în rugăciune, departe de locul misiunii, timp de trei zile. Părintele mai în vârstă a rămas să se îngrijească de comunitatea credincioșilor în caz de necesitate. La sfârșitul celor trei zile, tânărul misionar s-a hotărât să pornească în altă parte pentru a vesti cuvântul lui Dumnezeu spunându-și: "Ce trebuie să facă un misionar? Ce trebuie să fac eu aici, pentru că ceea ce se întâmplă în misiune este de neconceput!? Am să pornesc să vestesc cuvântul în altă parte".

Ajungând acasă după opt zile de absență, a găsit biserica plină de oameni care voiau să se spovedească. Erau cupluri care voiau să se căsătorească. Toți voiau să asculte cuvântul lui Dumnezeu și să-l urmeze.

"Ce s-a întâmplat în misiune?", l-a întrebat părintele Bernardo pe părintele mai în vârstă.

"A fost harul lui Dumnezeu care a lucrat! Îți amintești că atunci când ai plecat, ei pregăteau o mare distracție cu ritualuri și dansuri!?" "Da!", a răspuns Bernardo. "În timpul acestui eveniment - a continuat părintele mai în vârstă - mulți dintre tinerii necăsătoriți au căzut ca fulgerați, fără un simptom prealabil și fără a da vreo impresie că ar fi bolnavi. Au suferit mult și doar cei care au recurs la sacramentul Maslului au scăpat cu viață. Era spre răsăritul zorilor când cineva a remarcat acest lucru minunat. A fost harul lui Dumnezeu, părinte..., un har inexplicabil, dar care poate a venit și datorită rugăciunilor tale neîncetate!?"

Din acel moment, viața misiunii s-a schimbat. Lucrurile au luat o întorsătură nouă, iar roadele nu au încetat să apară: oamenii îl căutau pe misionar, se spovedeau, se împărtășeau, primeau sacramentele și renunțau la practicile păgâne.

Există în inima oricărui preot, a oricărei persoane consacrate, a oricărui tânăr voluntar o întrebare firească: "Ce trebuie să facă un misionar?" Nu este ușor să treci peste toate nesiguranțele și temerile personale. Dar avântul misionar și rugăciunea pot schimba lumea. E nevoie doar să trăiască misiunea sa.

Ce face, așadar, un misionar? Este o întrebare care rămâne în picioare, dar care își găsește împlinirea în harul lui Dumnezeu. Un misionar pregătește calea. El vestește cuvântul și milostivirea lui Dumnezeu, iar convertirea și trăirea credinței vin prin harul lui Dumnezeu.

Harul lui Dumnezeu să-i însoțească pe toți cei care doresc să pornească în misiune!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat