Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ne-au scris de sărbători: Galina P. Pajura (București); Elena Dascălu (Iași); Surorile "Sf. Carol Boromeu" (Gioseni); Congregația Inimii Neprihănite, Casa "Sf. Iosif" (Odorheiul-Secuiesc); pr. Ioan Pop (Lugoj); pr. Dominic Hîrja (Buzău); Institutul Teologic Franciscan (Roman); Misionarii Cuvântului Divin (Cordun, NT); Acțiunea Catolică (Iași); fam. Niculescu Elisabeta (Constanța); Vă mulțumim pentru gândurile trimise!

- S.T. (e-mail). "Vă rog să-mi spuneți de ce ortodocșii susțin că data Paștelui lor este adevărată, căci, spun ei, numai atunci se aprinde foc pe mormântul sfânt, foc ce coboară din cer. Este adevărat? Ce să le spunem celor care, salutându-i cu «Cristos a înviat», nu ne răspund, deoarece ei sunt în post, sau mai sunt și unii care spun că a înviat la noi, la ei încă nu? Între noi, catolicii, salutul este o bucurie, dar avem colegi, prieteni ortodocși care abia au intrat în post și primesc salutul cu rezervă. Cum să procedăm în astfel de situații?"

Vă mulțumim pentru întrebările adresate și apreciem mult căutările dv. Vă răspundem începând de la final. Există dorința de a celebra împreună Paștele. După cum vă este deja cunoscut, recent Sfântul Părinte papa Francisc a reluat o propunere mai veche de a celebra împreună Paștele. Rămâne ca Biserica Ortodoxă să analizeze propunerea. Poate că o va face în viitorul Sinod panortodox din luna iunie anul acesta. Până atunci salutul "Cristos a înviat" va trebui să îl adresați celor care sărbătoresc Învierea. Pe ceilalți îi veți saluta ca de obicei. Cu privire la prima întrebare, trebuie să vă spunem că un creștin ortodox serios nu susține că data Paștelui pe care o ține el este adevărată, iar cea ținută de catolici și de protestanți este falsă. Cu atât mai mult un creștin serios nu va aduce în sprijinul datei pe care o ține "focul ce coboară din cer" la Ierusalim. Cărțile de teologie ale Bisericii Ortodoxe nu susțin ideea pe care ați întâlnit-o. De exemplu, cartea "Învățătură de credință creștină ortodoxă", Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, București, 1992 (reeditată în 2015) nu păstrează un asemenea argument. În plus, la teologi de marcă ai Bisericii Ortodoxe, precum Dumitru Stăniloaie, Christos Yannaras, Kallistos Ware, Seraphim Rose, nu am întâlnit nimic despre acest fapt. Toți știu că în calcularea datei Paștelui se folosesc două calendare: calendarul gregorian (Biserica Catolică și Bisericile protestante) și calendarul iulian (Bisericile Ortodoxe și Biserica Greco-Catolică). Deoarece calendarul iulian este cu 13 zile în urmă, când se aplică celelalte reguli în calcularea datei Paștelui (prima duminică cu lună plină după echinocțiul de primăvară) poate rezulta o diferență de peste o lună cum este anul acesta. Este limpede că nu există mai multe Învieri, dar există mai multe moduri de a o exprima. Dacă suntem fiii Învierii, trebuie să ne bucurăm și să trăim ca niște fii ai Învierii!

- La întrebarea Ce înseamnă pentru tine a fi milostiv? adresată cititorilor în revista din luna ianuarie, pagina 26, am mai primit două gânduri:
- Gheorghe Loretz (Huși). "În diversitatea carismelor revărsate de Duhul Sfânt, doar iubirea ne poate uni într-o omenire atât de răvășită. Milostivirea divină creează pentru noi, pentru omenire, comuniunea între noi, oamenii, pentru a exista pacea cea adevărată, fără bariere, indiferent de naționalitate, pentru a-i duce pe oameni la o viață nouă".
- Genovica Ivan (Săbăoani) "A fi milostiv înseamnă a ne iubi unii pe alții cu iubirea cu care Dumnezeu ne-a iubit. Să trăim o viață cu adevărat în Dumnezeu și ne vom bucura de mântuirea adusă de el".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat