- În apararea sanatatii - |
Bolile cardio-vasculare
Hipertensiunea arterială
Presiunea arterială este forța cu care sângele, trimis din inimă (prin mecanismul său de pompă), lovește pereții arterelor în drumul spre țesuturi. Cel mai adesea se măsoară folosind un aparat special numit tensiometru, care înregistrează două valori: prima este presiunea sistolică - adică atunci când inima se contractă și își golește ventriculii (camerele inferioare ale inimii), iar a doua este presiunea diastolică - adică atunci când inima se relaxează și ventriculii se încarcă cu sângele venit din atrii (camerele superioare ale inimii). Unitatea de măsură este mmHg.
Boală cronică destul de frecventă, hipertensiunea arterială presupune transportul sângelui prin artere cu o forță mai mare decât normal. Spus în cifre, hipertensiunea arterială înseamnă valori ale tensiunii mai mari de 140/90 mmhg. Transportul sângelui prin vase și forța cu care acesta circulă sunt în legătură cu o serie de factori: volumul de sânge care pleacă din inimă spre vasele din tot corpul în fiecare minut (numit și debit cardiac) - bătăile rapide ale inimii (tahicardia) vor trimite mai mult sânge, iar acesta va exercita o forță mai mare asupra pereților vaselor; volumul total de sânge din corp - cu cât acesta e mai mare, cu atât presiunea va fi mai mare; rezistența pe care o opune peretele vaselor la forța cu care sângele circulă prin acestea. Factorii care influențează rezistența: flexibilitatea pereților - în mod normal, elasticitatea vaselor de sânge permite dilatarea acestora la fiecare bătaie a cordului, pentru a reduce tensiunea asupra pereților; vâscozitatea sângelui - cu cât sângele este mai gros, cu atât inima va crește forța cu care îl împinge în vase și va crește presiunea; diametrul lumenului vaselor - printr-un lumen îngustat sângele va trece mai greu, exercitând o presiune mai mare.
În funcție de cauza care i-a determinat apariția, hipertensiunea poate fi primară sau secundară. Cea primară (esențială) este mai frecventă și apare de obicei la vârste înaintate. Nu are o cauză anume, ci este rezultatul contribuției mai multor factori, care acționează în timp. "Debutul" silențios al acestei afecțiuni are loc în anii precedenți manifestării propriu-zise. Cei mai importanți factori sunt aportul alimentar excesiv de sare, obezitatea, consumul de alcool, fumatul, stresul și sedentarismul, la care se adaugă componenta ereditară. În schimb, cea secundară poate apărea la orice vârstă și este rezultatul unor boli care afectează rinichii, glandele endocrine, vasele sau inima.
În cele mai multe cazuri și în stadii incipiente boala nu prezintă simptome, fiind descoperită întâmplător, la examinarea de rutină. Dacă valorile sunt mari, persoana ar putea avea dureri de cap deasupra cefei, senzație de amețeală și oboseală sau perioade de vedere încețoșată. În stadii avansate, atunci când survin complicațiile, încep să apară manifestări specifice acestora.
Atenția la factorii de risc poate preveni sau întârzia apariția bolii. Astfel, se recomandă reducerea consumului de sare, prevenirea apariției și reducerea excesului ponderal, prevenirea și combaterea fumatului, a consumului excesiv de alcool și de cafea, precum și evitarea stărilor de stres, a eforturilor fizice intense prelungite și a surmenajului intelectual. Combaterea acestor factori alături de exercițiul fizic moderat și regulat și de consumul cât mai multor fructe și legume constituie și prima etapă în tratament. Etapa următoare este tratamentul medicamentos, dar recomandările igieno-dietetice trebuie respectate pe tot parcursul vieții, deoarece hipertensiunea arterială este o boală cronică ce poate fi ținută sub control printr-un stil de viață sănătos.
Dr. Bianca Hanganu