Milostivirile sacramentale (IV)
"Cred în iertarea păcatelor"
Întreaga operă a creației este strâns legată de iubirea milostivă a lui Dumnezeu, iar în cadrul său, un moment deosebit este crearea omului ca o încununare. Meditând asupra acestei minunate realități antropologice, sfântul Irineu (130-202) a scris în importanta sa lucrare apologetică, Adversus haereses ("Împotriva ereziilor"): "Gloria lui Dumnezeu este omul viu, iar viața omului este vederea lui Dumnezeu" (IV-20,7).
În pofida impactului apărut prin neascultarea lui Adam și a Evei urmată de moarte, Dumnezeu, în nemărginita sa milostivire, a voit să-i readucă pe oameni la viața harului, prin Fiul, Răscumpărătorul neamului omenesc.
În activitatea sa publică, Isus și-a dovedit mila față de popor prin vindecările de boli, de eliberare a multora de duhurile necurate, de readucerea unora la viața trupului și prin "iertarea păcatelor", de pildă, în cazul vindecării paraliticului, a femeii păcătoase, a tâlharului răstignit alături de el: "Astăzi vei fi cu mine în paradis". Apostolului Petru, Isus îi spune să ierte fratelui său nu numai de șapte ori, "ci până la șaptezeci ori șapte" (Mt 18,21-22). Pentru că milostivirea divină vrea să ierte mereu, Isus, după glorioasa lui înviere, se arată ucenicilor săi, spunându-le: "Primiți pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate" (In 20,22b-23a). Prin aceste cuvinte, Isus a instituit sacramentul Pocăinței, al iertării, pe care sfânta Biserică l-a înscris ca al patrulea între cele șapte sacramente sau taine, ca tot atâtea izvoare de har, la dispoziția tuturor celor care vor să fie copii buni ai Tatălui ceresc.
Mărturisind "Crezul apostolic", articolul al 10-lea al acestuia, spunem cu toată convingerea: Cred în iertarea păcatelor!
P.A.D.