Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Ep. Nicolae Iosif Camilli. Centenarul morții

Episcopul Nicolae Iosif Camilli este una dintre marile personalități ale Bisericii locale, rămânând în istoria Diecezei de Iași prin viața exemplară și opera sa puse în slujirea lui Dumnezeu și a Bisericii.

S-a născut la 23 aprilie 1840 la Monte Rubbiano-Marche (Italia), a depus la 3 aprilie 1857 profesiunea solemnă în cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, fiind sfințit preot la 4 decembrie 1863. A venit în Moldova ca misionar, la 3 aprilie 1873, activând mai ales la Iași ca misionar, duhovnic și catehet la Institutul "Notre Dame de Sion".

La 16 septembrie 1881, papa Leon al XlII-lea l-a numit pe Nicolae Iosif Camilli episcop titular de "Mosynopolis" și vizitator apostolic al Moldovei, iar la 27 iunie 1884 l-a numit episcop de Iași. La 10 mai 1894, episcopul Nicolae Iosif Camilli a demisionat de la conducerea Diecezei de Iași, retrăgându-se la Roma, unde, la 25 decembrie 1895, papa Leon al XIII-lea l-a numit episcop in partibus de Gadara, și vizitator apostolic pentru bisericile din Roma. Mai târziu, la 25 februarie 1901, papa Leon al XIII-lea i-a acordat titlul onorific de "arhiepiscop de Tomis". În sfârșit, după plecarea din Moldova a episcopului de Iași Dominic Jaquet, papa Pius al X-lea i-a încredințat lui Nicolae Iosif Camilli, la 30 august 1904, pentru a doua oară, conducerea Episcopiei de Iași.

Episcopul Camilli a preluat conducerea Diecezei de Iași cu titlul de "arhiepiscop-episcop" la 16 decembrie 1904.

Primul episcop de Iași s-a evidențiat printr-o activitate pastorală de excepție: a fondat la 29 septembrie 1886, Seminarul "Sfântul Iosif' din Iași, în vederea formării clerului indigen, a ctitorit noi biserici și case parohiale, a editat un "Catehism", a reformat decanatele (protopopiatele) și parohiile, a contribuit la pregătirea a zeci de dascăli bisericești, a instituit norme precise pentru administrația parohială, corespondența parohială și arhivele parohiale, a orientat pietatea credincioșilor către sfânta Fecioară Maria prin recitarea Rozariului, a introdus cultul Madonei de Lourdes în Moldova, a fondat în anul 1913 revista "Lumina creștinului" etc.

A trecut la cele veșnice la 30 decembrie 1915 stil vechi, 12 ianuarie 1916 stil nou, ceremonia funerară de înmormântare fiind prezidată de arhiepiscopul de București Raymund Netzhammer. În "Jurnalul" său, arhiepiscopul notează următoarele: "Ieri (2 ianuarie stil vechi, 15 ianuarie stil nou n.n.) am săvârșit la Iași, în catedrală, ceremoniile legate de înmormântarea festivă a colegului meu, Nicola Giuseppe Camilli (...) La înmormântare și-au făcut apariția aproape toți preoții Diecezei de Iași (...) S-a format procesiunea funerară, care avea să însoțească defunctul de-a lungul unei bune părți a orașului, revenind apoi la catedrală. În timpul procesiunii a cântat o orchestră militară (...) Ministrul de Interne Morțun îngăduise ca episcopul să fie înmormântat în catedrala sa. De aceea, înmormântarea a avut loc în nava transversală, la dreapta, în fața prezbiteriului. Cuvântarea funebră în memoria episcopului Camilli o ținu în limba română, după recviemul pontifical, vicarul general, părintele Cipolloni".

Revista "Lumina creștinului" (nr. 1/1916) i-a adus un emoționant omagiu episcopului Nicolae Iosif Camilli, prezentând pe larg biografia sa, moartea survenită ca urmare a agravării unor boli, precum și impunătoarea ceremonie funerară de la catedrala "Adormirea Maicii Domnului din Iași". La rândul său, "Revista catolică" de la București (nr. 1/1916) a publicat un articol comemorativ semnat de scriitorul Mariu Theodorian Carada, iar marele istoric Nicolae Iorga l-a omagiat într-un articol publicat în revista "Neamul românesc".

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat