Zilnic pregătit de drum
Ca semn al colaborării frumoase dintre Dieceza de Iași și Eparhia Greco-Catolică de Oradea, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan Iași, în luna martie, fr. Florin Bode, vicerectorul Seminarului Teologic al Eparhiei de Oradea, a plecat în Coasta de Fildeș pentru o experiență misionară de aproximativ patru luni de zile. Cu această ocazie, i-am adresat câteva întrebări.
- Ați ales să faceți această experiență misionară departe de România și de realitățile cunoscute. Cum ați ajuns până aici?
Dorința s-a născut ascultând mărturiile unor preoți misionari. Am voit să fiu și eu parte a acestei opere de evanghelizare. Am fost apoi atras de misiunea socială a Bisericii, de implicarea ei în cele mai de bază nevoi ale oamenilor, de dorința ei de a trăi alături de oameni în concretul vieții lor și mi-am propus să particip și eu cândva la această misiune. Cu ajutorul Centrului Misionar Diecezan Iași și aportul direct al pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea, toate porțile s-au deschis... și iată-mă aici.
- Am înțeles că Biserica Greco-Catolică nu a mai avut parte niciodată de un astfel de eveniment? Cum au primit ceilalți această veste?
Fiind o Biserică ce se străduiește în continuare să-și adune forța distrusă de tăvălugul comunist și fiind concentrată mai mult pe nevoile interioare urgente, nu a pus accentul pe activitatea misionară. Nici eu nu știam multe, deși eram în contact cu realitățile greco-catolice din Occident, de aceea mi-am dorit să cunosc mai bine Biserica în universalitatea ei, în frumusețea și bogăția ei. PS Virgil și preoții au primit cu bucurie vestea, simțind că este un nou pas în cadrul Bisericii Greco-Catolice.
- Ce știți despre realitatea din misiune și ce temeri aveți?
După ce am aflat că pot pleca, am început să citesc și să mă informez. Am aflat despre activitatea pr. Gabriel și despre realitatea din misiune, dar sunt sigur că mai sunt multe de descoperit. Mi-a fost frică la început de pericolele ce ar putea să apară: boli, insecuritate etc.; însă după ce am făcut toate vaccinurile și m-am pregătit temeinic, mi-am spus că ceea ce depinde de mine am făcut, de acum, mă încredințez Domnului. A mai fost și o altă teamă, mai ales din partea celorlalți, ca nu cumva să-mi placă prea mult și să nu mai vreau să mă întorc.
- V-ați propus ceva pentru această misiune, vreun obiectiv anume?
Nu pot să spun că am un obiectiv, nu știu la ce să mă aștept, e ceva cu totul nou, așa că am decis să îl las pe Dumnezeu să mă surprindă și să mă îndrume. Mi-aș dori, în schimb, ca această experiență să fie pentru Biserica Greco-Catolică și pentru seminarul de la Oradea un început al activității misionare; iar colaborarea cu Centrul Misionar Iași să fie din ce în ce mai apropiată și mai rodnică, deoarece sunt convins că mulți seminariști și tineri greco-catolici și-ar dori să facă o astfel de experiență.
- Cu ce gânduri plecați? Ce ar aștepta Dumnezeu și Biserica de la această experiență?
Vreau să aduc un zâmbet, cât de mic, pe fața tuturor copiilor de acolo; vreau să particip la întreaga viață a misiunii și astfel, sper să răspund așteptărilor lui Dumnezeu și Bisericii, de a fi un instrument discret al iubirii adevărate.
- Un gând adresat copiilor, tinerilor și adulților din Dieceza de Iași!?
Am admirat și lăudat mereu implicarea și activitățile copiilor, tinerilor și adulților: rămâneți la fel, demonstrând tuturor că nu există bucurie, fericire și entuziasm fără Dumnezeu; că important nu este să pregătești drumul pentru tine, ci să te pregătești tu zilnic pentru drum. Rugați-vă pentru mine ca să fiu zilnic pregătit de drum. Ne încredințăm lui Dumnezeu și harului său.
Pr. Florin-Petru Sescu