Lumina Creştinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toţi anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 LUMINA CREŞTINULUI 
- Istorii uitate -

Odiseea matricolelor din parohiile bucovinene

Părintele Norbert Gaschler a fost un împătimit al istoriei Bucovinei, a scris mult despre aceasta şi s-a ocupat de descoperirea arhivelor din Bucovina după ce acestea au fost duse în Germania, odată cu plecarea credincioşilor de etnie germană în anul 1940.

La 2 martie 1996, părintele Gaschler a scris PS Petru Gherghel, comunicându-i rezultatul cercetărilor sale la care a adăugat o listă cu toate registrele din vechile parohii şi locul unde se află astăzi.

Părintele scrie: "Fiindcă matricolele parohiale din Bucovina au fost până în anul 1929 inclusiv singurele registre pentru starea civilă recunoscute ca atare şi din partea statului român, cred că azi vin persoane din străinătate în parohiile în care s-au născut înainte de introducerea oficiilor stării civile la 1 ianuarie 1930 şi cer documente de naştere sau sosesc scrisori din străinătate în privinţa aceasta şi parohii respectivi nu pot ajuta, fiindcă nu au nimic. Cel puţin să ştie unde sunt matricolele lor, dacă nu s-au pierdut".

În studiul făcut, părintele explică faptul că din toate parohiile romano-catolice, afară de cele maghiare şi poloneze, matricole şi alte documente bisericeşti au fost date comisarilor germani şi duse în Germania în noiembrie 1940, cu învoirea guvernului României. Din Bucovina de Sud s-au luat doar duplicatele. Toate au fost duse mai întâi la Berlin, apoi la Danzig, Brombong, Poznan, Deütsches Mittelgebirge, Berlin. Astăzi se află în cea mai mare parte în Leipzig, iar o mică parte în Regensburg.

Matricolele din cele patru parohii maghiare au fost luate în primăvara anului 1941, când maghiarii au plecat în Voivodina şi apoi în ţinutul Balaton. Astfel matricolele din Dorneşti se află la Kistoroy, cele din Ţibeni la Högyész, cele din Vorniceni la Bátaszék, iar cele din Măneuţi au rămas la Zédnik, Voivodina-Iugoslavia.

Polonezii au emigrat în anii 1945 şi 1946. Matricolele din Cernăuţi, Boian şi Sadagura se află la Cernăuţi. La Poznan se găsesc 20 de tomuri de registre din Adâncata, Storojeneţi şi Zastavna. Matricolele din Parohiile Văşcăuţi şi Vijniţa probabil se găsesc la Cernăuţi. Din Parohia Crăsnişoara Veche matricolele le-a luat pr. Iosif Szurgot şi nu se mai ştie de ele.

Părintele Norbert Gaschler a publicat o listă cu toate registrele (inclusiv de la parohiile protestante) şi locul unde se află în ziarul "Der Sudostdeutsche" din 15 aprilie 1992, p. 9. Lista şi studiul părintelui vor fi publicate în Almanahul "Presa Bună" 2016.

Pr. Cornel Cadar



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat